Какво не трябва да правите с колата, ако затънете в снега

Кола в снега.

Снимка Unplsah

Ако шофьорът на автомобил, заседнал в снега, започне да буксува на място, ситуацията само ще се влоши. И съответно ще бъде още по-трудно да освободите колата си от снежния плен, предупреждават автомобилни експерти. Те са категорични, че колкото повече буксува един автомобил, толкова по-здраво засяда в снега.

Какво трябва да се направи в подобно ситуация, за да бъдат избегнати още по-тежки последствия? Най-важното в такава ситуация е да се увеличи зоната на покритие на гумите. За по-лесно сложете нещо подходящо под колелото. Дори здрав клон или дъска, намерени наблизо, ще свършат работа.
Крикът за смяна на гуми също може да ви помогне да поставите подходящ предмет под колелото. Освен него, препоръчително е в багажника през зимата да има още въже, лопата и вериги. В някои магазини се предлагат също така специални „ленти“ против приплъзване в снега, като с тяхна помощ колата може да бъде измъкната.

Основното обаче си остават действията на водача. Той не бива да се паникьосва, което понякога се случва в подобни ситуации. Това обаче само вреди и може да доведе до допълнителни проблеми както за човека зад волана, така и за неговото превозно средство.

actualno.com

Прочетете още:

2 декември 1914 г.: Варненската окръжна комисия изказва похвала за секретар-бирника