За да снасят яйца през зимата – ето с какво трябва да се хранят кокошките

Кокошка с яйца.

Снимка Alison Burrell/Pexel

Производството на яйца през зимните месеци е предизвикателство, което изисква внимателно планиране и грижа. В специализираните птицеферми, където всяка кокошка се счита за ценен актив, няма място за зимен отдих. Финансовият успех зависи от продуктивността на кокошките през цялата година. В този контекст, важно е стопанинът да се грижи за оптималните условия и хранене на птиците, за да се гарантира висок добив на яйца през зимата.

Условия за постигане на висок добив:
1. Избор на подходящи хибриди: Четирилинейните хибриди кокошки предлагат най-висока носливост, достигайки между 300 и 330 яйца за първата година. кокошки

2. Удовлетворяващ микроклимат: Кокошките трябва да се чувстват комфортно в птичарника. Постелята от ситно нарязана чиста слама или друг подходящ материал е от съществено значение. Температурата следва да се поддържа между 22 и 18 градуса, като внимание трябва да се обръща и на чистотата.

3. Оптимална светлина: Режимът на 14-часов светлинен ден, поддържан чрез допълнително електрическо осветление, е ключов фактор за стимулиране на големия добив през зимата. Само при този режим се осигурява достатъчно време за образуване и снасяне на едно яйце за 24 часа.

4. Качествена храна: Пълноценните комбинирани смески за кокошки съдържат необходимите хранителни елементи за висок добив. Важно е съдържанието им да отговаря на изискванията, като например не по-малко от 2700 килокалории обменна енергия, 17% смилаем протеин, 0,75% лизин и 0,63% метионин в килограм.

Тайната за постигане на по-висок добив:
Добавката от стрити на прах люти чушлета се явява ефективен стимулатор за зимния добив на яйца. Веществото капсаицин, съдържащо се в чушлетата, има способността да възбужда яйценосната функция на птиците.

За да се осигури успешен добив на яйца през зимата, стопанинът трябва да обърне специално внимание на храненето и условията за живот на кокошките. Изборът на подходящи хибриди, поддържането на оптимални микроклиматични условия и осигуряването на качествена храна са от съществено значение. Допълнително, използването на хитрини като добавката от люти чушлета може да допринесе за увеличаване на добива.

actualno.com

Прочетете още:

Силен вятър в 16 области, още малко ще се затопли