Самозванец напира да ръководи футбола и спорта

ВАРНА новини лого

В екипа на Димитър Бербатов явно са стъписани, след като медиите разкриха, че техен човек е организаторът на кървавия погром в центъра на София на 16 ноември. Самият Бербатов мълчи, явно печелейки време докато стореното от Ивайло Гроздев поотшуми.

За сметка на това на сцената излезе перхидроленият „специалист по спортно право“ без юридическа диплома Георги Градев, който започна да атакува всички потенциални кандидати за президент на БФС. Без към този момент изобщо да е ясно кой ще опита шанса си и кой не.

Очевидно планът на екипа на Бербатов е да издигнат паралелен кандидат в лицето на Градев (нещо, което той вече подхвърли пред медиите). И по този начин правистът-менте да стане „момчето за мокри поръчки“, което атакува опонентите, а Бербатов остава чист…Още повече, че източници на NOVSPORT категорично твърдят, че Градев продължава да работи в екипа, независимо, че обяви оттеглянето си преди няколко седмици.

И понеже този човек притежава огромно самочувствие и постоянно обяснява какъв „специалист по спортно право“ е, сега ще ви разкажем една история. Тя не е с щастлив край за един футболист, който заради съветите на Градев не играе футбол вече повече от 3 месеца…А освен това поражда сериозни размисли дали човек, позволил си подобни действия и нарушения на наредбите заслужава да бъде инсталиран в БФС…

Радослав Апостолов е не лош за Втора лига халф и играе в пловдивския Марица. През юли, обаче той решава, че иска да смени отбора с Дунав (Рс) заради повече пари и превежда в касата на клуба три месечни заплати и обявява, че прекратява едностранно трудовия си договор. Той е посъветван за това от самозванеца Георги Градев. Между Трудовия кодекс и правилниците на ФИФА, УЕФА и БФС, обаче има съществени различия. От Марица отказват да прекратят договора на Апостолов и връщат парите.

„Този Градев не за първи път подвежда футболистите, като ги кара да разтрогват договорите си с клубовете според Трудовия кодекс. Трудовото и футболното законодателство на ФИФА, обаче са различни неща. Момчетата остават в заблуда и после се чудят какво да правят. В нашя случай БФС на два пъти си свърши перфектно работата и реши правилно, че няма никакви мотиви за прекратяване договора на Радослав Апостолов с нас. Той и към момента е картотекиран в системата на БФС като футболист на Марица“, заяви за NOVSPORT президентът на втородивизионния пловдивски клуб Христо Христов.

Въпреки неуспеха на начинанието, перхидроленият „специалист по спортно право“ без юридическа диплома Георги Градев продължава да омайва футболиста. И му гарантира, че има „сигурен начин“ да заобиколи правилата и да отиде да изкарва парите си в Дунав.

За тази цел Радослав Апостолов подписва договор с кувейтския тим Ел Араби, който след няколко дни го…преотстъпва в Русе. В далечната арабска страна по искане на Градев получават временна „жълта карта“ от ФИФА, за да може контрактът да е легален. Именно тук се крие голямата въпросителна какво използва правистът-менте за да заобиколи правилата. По някакъв начин той успява (говори се във футболните среди не за първи път) да убеди световната футболна централа да издаде този документ. Дали става дума за заблуда, за „вътрешен човек“ във ФИФА или нещо друго, може само да се гадае…И разследва от медиите, разбира се. Но при всички случаи има опит да се заобиколят правилата. И то от човек, който претендира да ръководи българския футбол…

„Ако това беше легално и можеше да се практикува с всички играчи, то в световния футбол нямаше да се плащат трансфери между клубовете. Реал Мадрид щеше да извади например 20 милиона евро за заплатите на Мбапе, който да обяви в ПСЖ, че прекратява едностранно договора си. И Реал да го вземе, като французинът подпише с някой друг клуб по света и после бъде „преотстъпен“, смята президентът на Марица.

След „преотстъпването“ на Радослав Апостолов на Дунав, от кувейтския тим изпращат временната „жълта карта“ в БФС и от Международния отдел го приемат, не подозирайки каква машинация се готви…И тук „схемата“ не сработва и започва да се разплита, защото от Марица, както вече стана ясно, не са прекратили двегодишния договор на футболиста и той има редовна картотека. Съответно няма как да получа такава в Дунав и „червената лампичка“ в БФС светва.  Следва проверка в Гранична полиция и се оказва, че в периода, когато подписва с кувейтския отбор и бива преотстъпен в Русе, Радослав Апостолов изобщо не е минавал българската граница…

Така цялата случка се оказва доста съмнителна и се стига до заседанието на Спортно-техническата комисия на БФС, която на 30 август 2023 година взима следното решение:

“СТК при БФС констатира предполагаем заобикалящ трансфер по смисъла на чл. 18/а/ от ПДТФ на футболиста Радослав Апостолов, за едностранното прекратяване без причина на договора му с ПФК Марица 1921 Пд, подписване на професионален договор с ФК Ел Араби-Кувейт и последващото му преотстъпване във ФК Дунав Русе.
Спира картотекирането му във ФК Дунав Русе предвид чл. 18/а/ от ПДТФ. Сезира Дисциплинарната комисия на ФИФА. Сезира Дисциплинарната комисия при БФС и Комисията по договорна стабилност при БФС”.

Първите коментари на „специалиста по спортно право“ са, че тия от БФС нямат компетенция да решават, той ще занимава ФИФА със случая, решението ще бъде променено и т.н. Той гарантира на клиента си, че много скоро той ще може да бъде на терена, разбира се, с екипа на Дунав.

Световната футболна централа, разбира се, не се трогва от приказките на Градев и образува съответното дисциплинарно производство, защото е сезирана от БФС и изисква всички документи по случая. След което всичко е предадено на Дисциплинарната комисия на ФИФА, която вече повече от месец не е постановила решение.

Според специалисти по трансферите нещата са много сложни, като футболистът и кувейтският тим са уязвими за това, че е имало втори договор, преди да бъде разтрогнат този с Марица. Радослав Апостолов е заплашен да не играе футбол за срока на по-дългия подписан контракт (с Марица или Ел Араби), а кувейтският клуб да получи забрана за картотеки за дълъг период от време…

И така, от 30 август до 6 декември един български футболист не може да практикува професията си, без да има изгледи скоро това да се промени. А в Кувейт вероятно се проклинат за решението да участват в тази машинация, наречена „заобикалящ трансфер“. Нещо, абсолютно забранено и наказуемо от ФИФА. А за създадената каша вече е ясно кой е виновен…Остава въпросът дали такъв човек изобщо заслужава да му се повери какъвто и да е пост в българския футбол…

P.S. Г-н Георги Градев явно е силно раздразнен от медийните публикации, разкриващи как шахматно сдружение с негово участие е заблудило ФИДЕ, че има подкрепата на световния шампион Веселин Топалов и на починали вече състезатели. Скандалът там е огромен и надхвърля пределите на България, защото се очаква да бъде подаден сигнал до компетентните органи. Но явно г-н Градев има огромно самочувствие и обяви в социалните мрежи, че може да стане не само президент на БФС, а дори спортен министър. И тъй като е ясно, че той няма подкрепата на ГЕРБ и ДПС остава да бъде издигнат за този пост само от ППДБ. Което на практика означава, че оттам ни готвят „перхидролно“, но по-лошо копие на Руди Гела. Защото поведението и риториката на г-н Градев е същата като на бившия спортен министър, който междувременно е със свален депутатски имунитет и вече е клиент на прокуратурата…Може би той е прихванал нещо от него като съпартиец в МЕЧ? Може само да гадаем…

От tribune.bg

Очакваното заседание на БФС е насрочено за утре от 13.00ч.