Славянски гювеч със свинско и пресни зеленчуци (СНИМКИ)

Да реабилитираме едно недолюбвано ястие! Страхотен вкус, бързо и лесно за приготвяне. Стъпка по стъпка

ВАРНА новини лого

В днешния забързан свят все повече жени за семейната вечеря прибягват до поръчка на храна по телефона или купуват от все по-многобройните заведения за бързо хранене, които предлагат храна за дома. Именно това ястие е едно от нещата, които най-малко се харесва на такива места и сега ще ви обясня защо.

Има много рецепти за славянски гювеч и повечето от тях са с консервирани зеленчуци, което се отразява доста на вкуса и консистенцията на ориза в това ястие. Когато сложиш в него буркан с консервирани зеленчуци с надпис „Гювеч“ обикновено нито вида, нито вкуса са на необходимото ниво. Поради тази причина и „славянският гювеч“ трайно се е настанил в графата на недолюбваните, особено от децата, предложения за вечеря. Но истината е, че това е едно изключително вкусно ястие, стига да се приготви както трябва. Лесно е и бързо за готвене, което дава възможност да си го сготвим и сами у дома.

Както казваше баба ми: „Прясното си е прясно и домашното – домашно“! Отделете 20 минути и ще видите, че скоро ще се превърне в любимо и за вашето семейство.

славянски гювеч - приготвяне

Необходими продукти за 4 порции:

500 – 600 гр. свински бут (за предпочитане месото да е охладено и българско)

1 голям домат или 2 по-малки

1 червена чушка (не много голяма)

1 зелена чушка (не много голяма)

1 глава лук

дръжките на 2-3 стръка целина

1/3 връзка пресен магданоз

2 с.л. едро смляна лютеница

1 ч.ч. ориз

1/2 кафена чаша олио

1 ч.л. чубрица

1/3 ч.л. черен пипер

1 ч.л. пушен червен пипер

1 ч.л. куркума

1 ч.л. сол

3 и 1/2 ч.ч. топла вода

Начин на приготвяне:

Нарязваме месото на парчета колкото 1/2 кибритена кутия, поставяме ги в дълбок тиган и запържваме докато покафенеят и се изпари водата, която ще си пуснат. През това време нарязваме измитите зеленчуци – лукът на ситно, дръжките целина на още по-ситно, чушките на лентички, а обелените домати на конкасе (малки кубчета).

Когато месото се е запържило го изваждаме с помощта на решетъчна лъжица от мазнината и го поставяме в тавичката в която ще печем ястието (при мен тя е с размери 18х24 см).

В мазнината, в която сме пържили месото, изсипваме ориза. Не мием ориза, защото ще го запържим и нишестето, което естествено е върху него и премахваме с миенето, ще помогне зрънцата да останат разделени. Когато ориза придобие стъклена окраска, добавяме нарязаните лук и чушки, запържваме още малко (около 2-3 мин.), прибавяме червения пипер и куркумата, разбъркваме и накрая добавяме доматите конкасе. Запържваме за още 3-4 минути и прибавяме разбитата в една от чаените чаши вода лютеница. Изчакваме да заври и го прехвърляме при месото в тавичката. Добавяме останалите подправки – черен пипер, чубрица, сол и нарязаният на много ситно магданоз. Прибавяме и останалите 2 и 1/2 чаши топла вода. Разбъркваме и го поставяме в студената фурна.

Включваме фурната на 250 градуса с вентилатор и печем докато покафенее отгоре, а между зрънцата ориз се появят мехурчета. (около 40 мин.) Изключваме фурната и го оставяме вътре за още около 10 мин. (да си дръпне ориза останалата вода)

Сервираме с любов и консумираме с наслада!

Да ви е сладко!

За ВН снимки и текст: Маня Петрова

Вижте още:

Апетитно свинско с праз

Рецепта на деня: Печени обезкостени джоланчета по тайна рецепта

Рецепта на деня: Свински джолан със зеле по механджийски

Рецепта на деня: Свинско задушено