Близо 60 шахматисти в 30-ото издание на турнира за купа „Абритус“ в Разград

Близо 60 шахматисти в 30-ото издание на турнира за купа "Абритус" в Разград.

Снимка Садет Кърова/БТА - свободен сайт

Близо 60 състезатели от страната участват в 30-ото юбилейно издание на международния турнир по ускорен шах за купа „Абритус“ в Разград. Сред участниците е и шахматист от Украйна. Шахматното състезание, което се организира от едноименния клуб в града без прекъсване от 1994 г. насам, както и досега е подпомогнато финансово от Община Разград.

В турнира участват четирима гросмайстори: Момчил Николов, Радослав Димитров, Васил Спасов и разградчанинът Ивайло Енчев, които са по-голямата част от националния мъжки отбор. Разградският клуб е представен от близо 20 шахматисти.

Регламентът предвижда днес и утре да се изиграят седем кръга по швейцарската система при контрола 15 минути плюс добавка от 10 секунди за всеки състезател до завършване на партията.

Наградният фонд е в размер на над 4 000 лева, разпределен в над 35 награди според класиране, възраст, ЕЛО, за жени, местни шахматисти и две награди чрез жребий измежду ненаградените участници, предава БТА.

Символичен първи ход на първа дъска от турнира направи кметът Добрин Добрев. Той изрази гордостта си, че турнирът в Разград е един от двата в страната с най-голяма продължителност. Добрев припомни, че градът е с традиции в този спорт, за което изрази благодарност към Росен Русев и шахматната общност в Разград, както и към спонсорите. „Изключително важно е да се развива този спорт в Разград. Гордеем се, че имаме и гросмайстори като Ивайло Енчев, който за поредна година отново е включен в десетката от най-добрите спортисти в общината”, каза още кметът.

Главен съдия на турнира е Николай Тодоров. Той посочи, че рекордните шампионски титли в страната са на шахматния клуб „Абритус“ в Разград, който е с девет титли и ПФК Лудогорец – с 12 поредни титли. Тодоров изрази задоволството си от това, че българският шахмат изпраща много успешна година, като припомни постиженията на Нургюл Салимова, Белослава Кръстева и националния отбор по шахмат за жени. „Шахматът в България в момента е в един ренесанс“, добави Николай Тодоров.

Закриването и награждаването на призьорите в шахматния турнир е утре по обяд.

Прочетете още

Златните ни момичета по шахмат се прибраха в България