Проф. Близнашки: Поправките на Киро в Конституцията за служебното правителство са грешни

Професор Близнашки

„Поправките в Конституцията, особено за служебното правителство, са погрешни. Дошли от правителството на Кирил Петков, когато беше бламирано с вот на недоверие и се стигна до служебно правителство. Те не могат да се примирят, че така лесно ги махнаха.“

Това заяви бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки.

„Когато се стигне до служебно правителство държавният глава трябва да бъде с развързани ръце. По един компетентен начин да ръководи такова правителство. Ако имаше нормално функциониране на парламентаризма, нямаше да има служебно правителство. От служебното правителство се очаква да проведе едни избори“, посочи проф. Близнашки пред NOVA NEWS.

„Държавният глава не просто се опитва да задава тон, а да го ръководи. Най-тежка е последната седмица, тогава започва натиск подпиши това, подпиши онова. И от мен очакваха да подпиша за втория лифт на Банско. Тогава аз отказах“, каза още той.

По думите му служебният премиер не трябва да се поддава на тези внушения. И даде пример със служебният премиер Огнян Герджиков, който по време на мандата си взе решение за закупуване на изтребителите „Грипен“ и „после каза, че го е направил под натиска на държавния глава“.

Прочетете още:

Кирил Петков засечен на нискотарифен полет за Лондон (СНИМКА)