Австрия готова да ни пусне по въздух в Шенген, ако приемем бежанци

ВАРНА новини лого

Снимка iStock by Getty Images

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да вдигне ветото за Шенген по въздух за България и Румъния, ако приемем бежанци. Това съобщават австрийски медии.

Според сведения, получени от правителствени кръгове, границите могат да бъдат премахнати, поне за въздушния трафик. Сухопътните граници ще запазят сегашния си статут, като България и Румъния официално няма да бъдат членки на Шенген. Това гласи съобщение, публикувано във вестник KURIER. Говорител на министъра на вътрешните работи е потвърдил това в отговор на запитване на австрийската осведомителна агенция АПА.

Едно от условията за това ще бъде по-строг граничен контрол, се казва още в съобщението.

В понеделник Герхард Карнер ще се срещне с представители на България и Румъния, за да обсъди условията, които трябва да бъдат изпълнени, за да се съгласи Австрия на така наречения „еър Шенген“. Консултациите трябва да се проведат във вторник в рамките на „Залцбургския форум“ в словенския град Бърдо край Кран.

KURIER цитира и условията, предложени от Австрия. Първото от тях е трикратно да се увеличи мисията на Фронтекс в България, като средствата за инфраструктурата за защита на границите трябва да бъдат осигурени от Европейската комисия. Австрия иска и засилен граничен контрол между България и Румъния и между Унгария и Румъния, както и изпращане на австрийски съветници по въпроси, свързани с документите, които да работят с екипите на летищата в Букурещ и София. В сведението се съобщава, че Румъния и България трябва да приемат и търсещи убежище афганистанци и сирийци.

На постъпилата от Австрия информация, румънският премиер Марчел Чолаку реагира във фейсбук:

„Разчупих леда! Австрия смекчи позицията си по отношение на Шенгенското пространство и се съгласи да премахне въздушните граници за Румъния. След години на очакване ще постигнем тази мечта заедно! Румъния заслужава да бъде в Шенген!“, написа Чолаку в социалната платформа.“

От tribune.bg

Виена готова да разхлаби ветото за България и Румъния в Шенген