Варненски и Великопреславски Митрополит Йоан: Въпреки светската суета, Рождество Христово събира хората в храмовете!

ВАРНА новини лого

Д.С. / Варна Новини

„Рождество Христово е празник, който има особена красота не само за църковните хора, а за всички християни. Преди повече от 30 години вниманието на всички беше насочено само към посрещането на новата година, докато днес празничността започва от декември и завършва на 31 януари. Все повече хора вечерта събират семейството си около трапезата, а на сутринта са в храмовете на служба“ – тези думи сподели Варненският и Великопреславски Митрополит Йоан на специална среща с медиите.

Празничната служба на 24 декември ще бъде отслужена в Катедралния храм „Свето Успение Богородично“ във Варна. На 25 декември, за трета поредна година, службата ще се проведе в друг град от областта – Търговище, а на 26 декември – във Велики Преслав. По думите на Митрополита, голямо множество християни очакват рождественските служби и практиката те да не бъдат само във Варна ще продължи, защото не всички имат възможност да пътуват и да ги посещават.

А нужда от духовност има! За това и усилията на Митрополията за изграждане на нови храмове и ремонт на съществуващите не спират. През новата година трябва да бъде завършена южната страна на Катедралата, както и външното осветление на фасадата. Този въпрос е по-сложен, коментира Митрополит Йоан, тъй като е невъзможно да бъдат поставяни осветителни тела на покрива и се търсят алтернативни варианти по примера на други европейски държави.

Нови храмове се строят в Каспичан и в Добрич, довършва се възстановяването на светата обител в с. Горен Близнак, където беше разрушена една от стените, предстои ремонт на варненския „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“, както и на храмовете в гробищните паркове в село Тополи и на Централни гробища. Там процедурата се е удължила, тъй като се е оказало, че сградата е паметник на културата и без разрешение от ресорното министерство и Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) не могат да се започнат никакви дейности.

Д.С.

Четете още:

С помощта на дарител е обновена Клиниката по педиатрия в Окръжна болница във Варна