Два сценария! Вижте как работи схемата за телефонни измами във Варна

ВАРНА новини лого

Живко Костадинов

Във Варна само за ден бяха осуетени 7 опита за телефонни измами. Сигналите са предотвратени със съдействието на сектор „Измами“ към ГДНП. В 6 от случаите не са били предадени пари. 94-годишна жена обаче е успяла да остави 1500 лв. на мястото, посочено от измамниците. След бързата намеса на полицията парите са намерени и върнати на потърпевшата.

„Ало измамниците се обаждат само на стационарни телефони. Сценариите, по които се вършат измамите във Варна, са основно два. При единия се търси помощ за пострадал близък при ПТП, който има нужда от пари за операция. При втория – се представят за служители на реда и искат помощ за залавянето на телефонни измамници.“

Още по темата:

7 телефонни измами са предотвратени във Варна

Това заяви пред NOVA началникът на сектор „Престъпления против собствеността“ в МВР-Варна Живко Костадинов.

По думите му от началото на годината са задържани 10 лица, съпричастни към извършването на измами. Към момента на ареста им у тях са намерени суми за около 120 000 лв. Те са иззети и ще бъдат върнати на потърпевшите. Всички измами са осъществени чрез обаждания от чужди мобилни оператори, като най-често и извършителите са се намирали извън страната.

Прочетете още:

Пак измама за покрив! Принудиха старец да плати 60 000 лв. във Варненско