Новият министър-председател на Франция Габриел Атал „вършее“ на другия бряг

ВАРНА новини лого

Президентът на Франция Еманюел Макрон (вдясно) и новият министър-председател на Франция Габриел Атал. Снимка ЕПА/БГНЕС - свободен сайт

Габриел Атал е новият министър-председател на Франция. Той ще заеме поста след оставката на Елизабет Борн вчера. Атал е бивш член на социалистическата партия, преди да се присъедини към партията на президента Еманюел Макрон. Миналата година пое поста министър на образованието.

34-годишният Габриел Атал е най-младият френски премиер в съвременната история на страната. Рекордът досега държеше Лоран Фабиюс, който стана министър-председател на 37-годишна възраст през 1984 г.

Габриел Атал е и първият френски премиер, който признава открито хомосексуалната си ориентация.

След 20 месеца в Матиньон и прокарването на непопулярната пенсионна реформа и спорния закон за имиграцията, 62-годишната Елизабет Борн предава щафетата на далеч по-младия Габриел Атал.

Звездата на Атал изгрява през 2017 г., когато става депутат с мандат на президентската партия. През 2020 г. вече е правителствен говорител, а след кратък престой във финансовото министерство, оглавява това на образованието.

Новият френски премиер не крие своята хомосексуалност, но признава, че е бил обект на хомофобски атаки. Габриел Атал е в партньорски отношения с друг приближен на президента Макрон – Стефан Сежурне, който е председател на групата на „Обнови Европа“ в Европарламента.

34-годишният министър на образованието и едно от най-популярните лица в правителството става най-младият премиер на Петата република.

Непосредствено след обявяването на номинацията му, Атал направи обръщение към учителите, в което им обеща винаги да бъде на тяхна страна.

„Наистина искам да ви кажа, че споделям изцяло убеждението, че училището е най-мощното оръжие, с което разполагаме, за да променим обществото и това убеждение се усилваше с всеки изминал ден на поста“, изтъкна той.

Изборът на Атал неизбежно доведе до сравнения с Еманюел Макрон, който на 39 г. стана най-младият президент на Франция.

Самият Макрон написа в Х:

„Скъпи Габриел Атал, зная, че мога да разчитам на Вашата енергия и ангажираност за изпълнение на проекта за превъоръжаване и възстановяване, който обявих. В духа на 2017 – напредък и дързост. В служба на нацията и французите“.

Еманюел Макрон залага на популярността, харизмата и комуникационните умения на Атал и според анализатори се надява чрез този избор да внесе нова динамика и енергия във втората половина от президентския му мандат. И още – да даде тласък на центристките сили преди ключовите европейски избори тази година.

bntnews.bg

Прочетете още: