ГЕРБ-СДС: Бягането от коалиционно управление не съдейства за обществено доверие

ВАРНА новини лого

Теменужка Петкова

„През изминалата парламентарна сесия приехме бюджета за тази година, както и приехме промените в Конституцията, които да положат основите на съдебната реформа. Отчитаме този факт като добра основа за стабилизиране на политическия, обществения и икономически хоризонт на държавата”, това заяви Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС в деклация за приоритите на партията за новата година.

Обичайно деклацията се чете от председателя Десислава Атанасова, но изненадващо на трибуната излезе Петкова.

„Дълбоката съдебна реформа бе тласък за приемане на България в Шенгенското пространство. Считаме този факт и за наш успех“, каза депутатът.

За настоящата пленарна сесия приоритет е работата по Плана за възстановяване и устойчивост и усилията за пълноправно членство в Шенген и еврозоната, подчерта Петкова.

По думите ѝ тази амбициозна задача минава през ротацията. „Политическата криза не е преодоляна изцяло и парламентарното мнозинство трябва да положи усилие за това“, подчерта тя.

Според Петкова при съставянето на това правителство е съществувало политическо напрежение около въпроса с чий мандат ще се осъществи ротацията през март, но че сега това не важи.

„Бягането от нормалните форми за политическо взаимодействие каквито са коалиционното управление и поемането на ясни политически ангажименти пред обществото, не съдейства за генериране на обществено доверие пред правителство и парламента. Надявам се, че ротацията ще бъде повод за нормализиране и на тази част от политическото говорене и ще ни даде възможност да наричаме нещата с истинските им имена“.

Tribune.bg

Прочетете още:

НС отхвърли предложението на БСП Денков и Габриел да бъдат изслушани в пленарната зала