Страшни подробности за смъртта на шампиона в Стара Загора! Ето какво са направили полицаите

ВАРНА новини лого

Смъртта на шампиона по борба Пламен Пенев след полицейското преследване в Стара Загора отново повдигна въпроса – има ли пропуски в обучението на полицаите. Съдебните лекари установиха, че 58-годишният мъж е починал от задушаване под тежестта на петима полицаи. Случаят е аналогичен с този от 2005 г., когато при полицейска акция бизнесменът Ангел Димитров-Чората също почина заради позиционна асфикция.

Как може да се стигне до подобна ситуация при арест и какви са основните грешки, които могат да бъдат допуснати?

„Задушаване по време на арест не е изолиран случай в полицейската работа на терен“, разказва пред БНТ инструкторът Милен Иванов, който е преминал през системата на МВР и военните, а днес е ръководител на катедра сигурност в Русенския университет.

„Взима се едната ръка. Слагат се белезниците. Движа с белезниците ръката. Прехвърлям се от другата страна. Връщаме, закопчаваме. След което поставяме арестувания в странично положение. Ако той бъде натиснат продължително време, настъпва задушаване, защото се нарушава движението на диафрагмата“, заяви Милен Иванов – експерт по оръжие и специални тактики.

Мъжете използват диафрагмено дишане и подобен натиск не позволява разгръщането на белия дроб. Колкото по-едър е задържаният, толкова по-трудно се диша. Колко време би издържал човек зависи от различни фактори.

„Ако арестуваният е оказал активна съпротива и има недостиг на кислород в кръвта, времето може да е по-кратко, ако не е оказал съпротива, времето може да е по-дълго“, допълни Милен Иванов.

Затова е важно максимално бързо задържаният да бъде поставен в стабилна странична позиция.

„Поставянето на белезници е сериозен тактически проблем. Ако задържаният не желае е много трудно сам човек да ги постави“, отбеляза Милен Иванов, експерт по оръжие и специални тактики.

За да не се стига до насилие са нужни минимум пет човека, за да се сложат белезници на човек, който се съпротивлява – така както се вижда на кадрите с ареста на шампиона по борба Пламен Пенев. Един на всеки крайник и един, който държи ръката. Най-рискови са ситуациите с хора, които имат психични проблеми.

„Те са изключително силни и при задържане оказват ожесточена съпротива“, добави Милен Иванов.

Според експерта по специални тактики при случая в Стара Загора фаталният край се дължи на недобра подготовка и недоброто ръководство на силите и средствата. Инструкторът смята, че теоретичната подготовка при обучението на полицаите е напълно достатъчна, но има недостиг на практически задачи. Именно чрез тях се отработват различни ситуации, а това помага за овладяване на адреналина на улицата.

„Едно е да поставиш белезници на човек, който е с 50 килограма по-тежък от теб, реално да прецени съпротивата, да прецени различен вид тактики, друго е когато е наблюдавал колегите си и си казва ами това е лесно. В етапа на подготовката много малко полицаи разбират и изучават тези особености на човешкото дишане“, коментира Милен Иванов, експерт по оръжие и специални тактики.

„Едно обучение от шест месеца не може да даде тази подготовка. Някога имаше милиционерско училище и хората се обучаваха три или четири години“, заяви проф. Любомир Тимчев, бивш ректор на Академията на МВР и член на СИМПИ.

Според Тимчев от един случай не може да се правят категорични изводи за действията на полицията и обучението. Той посочва част от проблемите.

„Специално тези полицейски правомощия – опазване на обществения ред, миграционния контрол, са без хабилитирани преподаватели. Тук не говорим за акредитацията на училището. Говорим за качеството на обучението, което е нарушено. Системността в МВР много отдавна изчезна. Тук се работи на парче, което е огромна грешка“, допълни професорът.

Според бившия ректор основните проблеми, по които трябва да се работи, са свързани с полицейските правомощия.

„От гледна точка на статут и неприкосновеност, от гледна точка на правомощия, от гледна точка на заплащане, които са пречка да се поставят сериозни изисквания към служителите, защото при тези условия – толкова работа. Правомощията са написани така, че помагат на тези, които се опитват да се измъкнат. В полицейското управление в „Младост“ има три патрулки. В „Младост“ живеят 256 хиляди човека. Три патрулки има в Панагюрище, където живеят 30 хиляди в общината“, каза още проф. Любомир Тимчев.

Именно затова бившият ректор вижда част от решението на проблемите в увеличаване на полицейското присъствие по улиците, както и по-строги санкции при неизпълнение на полицейско разпореждане, което би ограничило подобни инциденти с фатален край като този в Стара Загора. След случая МВР направи задължително използването на боди камери на терен.

7dnibulgaria.bg

Прочетете още:

Некадърност в София! Докато NOVA прави репортаж за поледиците, жена падна и се потроши в ефир (ВИДЕО)