Бащата на малтретираното дете от Пловдив ще се бори за пълни родителски права

ВАРНА новини лого

снимка: БНТ

Пегодишното дете от Пловдив, жестоко малтретирано от родната си майка и нейния приятел, беше оперирано днес. Екип хирурзи от университетската болница „Свети Георги“ направиха пластика на главата, където момчето е имало голяма рана.

Според прокуратурата жестокото нараняване е причинено от партньора на майката. Той е в ареста от края на миналата седмица, а майката обвинена в съучастие беше освободена срещу подписка.

Детето все още е под полицейска защита и социална закрила. Неговият биологичен баща, който живее и работи в Германия обаче вече се е завърнал у нас и е поискал да поеме грижите за сина си. Търси се възможност двамата заедно да бъдат настанени в център от семеен тип, когато детето бъде изписано.

От година насам биологичният баща и майката са в процес на развод. Сега бащата прави постъпки да получи родителските права. Петгодишното дете вече е разпитано в присъствието на психолог. В показанията си твърди, че е бито както от майка си, така и от нейния приятел.

Състоянието на момченцето е повече от деликатно. По думите на адвоката му комуникацията с него е затруднена, защото не може да обясни конкретно какво се е случило – но с поведението си дава насоки за разследването.

Операцията на 5-годишното дете е преминала успешно. В болницата при него заедно със социалния работник вече е и биологичният му баща, който пристигна спешно от Германия.

 Зарадва ли се като видя баща си?

Донка Аргирова – директор на дирекция „Социално подпомагане“ – Пловдив: Ами зарадвал се е като е видял баща си и това е добър знак, че за детето ще има добро развитие.

В следващите няколко дни момченцето ще остане под наблюдение. Днес баща му е направил постъпки да го вземе в Германия. Затова обаче е необходима оценка от социалните служби и съдебно решение. По информация на БНТ детето има двойно гражданство.

„Бащата вече е предприел такава мярка и е сигнализирал още докато е бил в Германия отдел „Закрила на детето“, че той желае изцяло да поеме грижата. Мерките за закрила, които отделът е предприел към настоящия момент, са напълно адекватни“, каза Даниела Елдърова, адвокат на бащата на детето.

Социалните твърдят, че не са получвали сигнали за насилие над 5-годишното дете. Родителите са в развод и през последните два месеца майката и детето са живеели при новия ѝ приятел – 35-годишният Петър Чернев. В края на ноември детето спира да посещава детска градина. Предполага се, че жестоките наранявания по главата и лицето са станали в този период.

„Един месец от живота на това дете в известна степен може да се каже, че се губи от околните. Какво се е случвало с това дете? Това е нечовешко – не може човек да се държи така с дете“, каза Васил Попов, адвокат на детето.

След справка от РЗИ е установено, че детето не е водено при лекар за преглед. По данни на разследването обвиняемият Петър Чернев е купувал лекарства от аптека, вероятно за да го лекуват тайно у дома. Обвиняема за системното малтретиране на детето е и майката Стела Алексиева, която беше освободена срещу подписка миналата седмица.

„Преценката на държавното обвинение е, че тя има съучастническа дейност и то като извършител в нанасянето на тази средна телесна повреда“, посочи Бригита Байрякова, прокурор в Районна прокуратура- Пловдив.

От прокуратурата днес съобщиха, че ще протестират освобождаването на майката.

bntnews.bg

Прочетете още:

Отпускат по 300 лв. на семейства с деца в риск за транспортни разходи