Преди да му бият шута за некадърност: Министър Митко разпарчетоса тотото на свои авери

Димитър Илиев

Димитър Илиев

Министърът на спорта Димитър Илиев отново предизвиква внимание с гафовете си в процеса за подбор за ръководни позиции в подчинените на него дружества.

Неговите решения за назначения на близки сътрудници в Управителния съвет на Спортния тотализатор, като едновременно изхвърля опитни професионалисти, предизвикват неудовлетворение и скандали

Критиките и провалите на ръководството на ММС като, че ли не спират, месец преди ротация. В неспособността си да се справи с какъвто и да е проблем, министърът на спорта Димитър Илиев направи пореден огромен гаф.

Припомняме ви, че точно преди месец именно спортното ведомство беше замесено в поредния скандал ( преди това за футболните агитки) с арести за подкупи на негови служители, а сега са наред драматични сцени с назначенията в ръководните състави на Търговските дружества. На изпроводяк министъра реши да назначи в ръководствата им изцяло приближени негови хора без никакъв опит и квалификация, но за сметка на това със съмнителна репутация. От страницата на ММС намерихме следната информация относно конкурс за членове на УС на БСТ.

Кандидати за три от общо петте места за членове на УС на БСТ (представители на държавата) са: Виктор Николаев Налбантов, Любомир Стефанов Петров, Георги Христов Тарлеков, Рада Миткова Гьонова, Петър Михайлов Пейчев.

От встъпването си в длъжност през юни 2023 г., министъра назначи за временно изпълняващ длъжността – Изпълнителен директор на ДП БСТ – Георги Тарлеков, макар, че за него бяха посочени факти за злоупотреби с финансови и служебни правомощия. Уволнената от предходното ръководство на Дружеството (бел. Ангел Иванов) след скандални разкрития за корупционни практики с Обществени поръчки, Рада Гьонова също беше назначена като член на УС. Интерес предизвиква и длъжността, която заема и към настоящия момент Петър Пейчев. Той е дългогодишен съдружник и партньор в продуцентска компания Дрийм Тийм, собственост на Евтим Милошев, като в момента Пейчев е и Председател на УС на Тотото. Именно екипа на Дрийм Тийм все още обезпечава заснемането на тиражите от игрите на Спорт Тото. Небезизвестен е факта за приятелските отношения между Милошев и министъра. Точно в тази връзка Пейчев е предложен и влиза в управата на Тотализатора.

Любопитно и скрито за медиите и обществото остава обаче, че Петър Пейчев отпада още на първи тур по подбор на документи. Възниква сериозен въпрос: Как човек който не отговаря на минималните законови изисквания по закона за Публичните предприятия влиза в управата на Тотото и дори е Председател на УС? Проверяват ли се въобще документите на директно назначените кандидати или са на принципа „щом е наш човек, няма проблем“! Абсолютно недопустимо поредно нарушение. Сериозен е въпроса: как след като е отпаднал от конкурса и не отговаря на минималните изисквания Пейчев ще продължи да изпълнява служебните си задължения?! Това е изключително тежък административен рецидив, подлежащ за по тежко и сериозно разследване от компетентни органи.

В последващите етапи на конкурса, естествено отпадат: Любомир Петров, който също беше свързан с Тотализатора и Виктор Налбантов, като втория е бивш Изпълнителен директор на Лафка Маркет. Налбантов има огромен опит в дистрибуцията и разпространението на наземен хазарт по времето на Национална лотария. Петров е бивш Изпълнителен директор на БСТ със сериозен опит и показал добри финансови-оперативни резултати по време на управлението му.

На финала остават само „нашите хора“ – Тарлеков и Гьонова. За Гьонова се знае, че няма корупционна поръчка или практика в която тя да няма основно участие. Очевидно ще е доста ценен кадър при последващи схеми, които зам. -министъра Иво Кацаров и Илиев смятат да реализират. Репутацията на Тарлеков е изключително противоречива, като основно се слави с некадърните си схеми за източване на средстава и почти от всичките му предишни позиции е бил позорно отстраняван с множество генерирани преписки и досъдебни производства. Заформя се чудесен тандем юрист-измамник и финансист-измамник.

По подобен съмнителен начин за законосъобразност и прозрачност на целия процес е организиран подбора на 2-ма независими членове на УС на БСТ, който се провежда в Агенция за Публичните предприятия. Там се явяват 11 кандидата. На финала, разбира се, остават 5-ма, като първите двама, които министъра най-вероятно ще назначи са хора от най-близкото му обкръжение. На първо място Николай Николаев Маринов – финансист, който по настоящата му длъжност случайно е съветник на Илиев, последван от Димитър Христов Лазаров, също много приближен на министъра и на зам.-министъра Кацаров.

От наши източници в министерството научихме, че Илиев и Кацаров неколкократно са инструктурали комисиите по подбора кои са правилните кандидати, които трябва да останат на финала: „Никакви хора на ГЕРБ и Пеевски!“ е бил категоричен министъра. Ние обаче, сме поискали цялата документация по двата конкурса да ни бъде предоставена по ЗДОИ за независим анализ тъй като е очевадно, че комисиите за подбор не са оценявали обективно участниците, а според инструкциите на Илиев и Кацаров.

Въпреки словесните атаки и критиките към министър Илиев, той продължава със своите неподходящи назначения, което прави необходимостта от независимо разследване и обективен анализ на конкурсите още по-належащи.

Всичко това създава основания за сериозно съмнение в честността и компетентността на министъра и изисква отговори на въпросите:

Защо министъра Илиев прави конкурс малко преди ротацията, подозирайки предвид словесните атаки с Председатели на ПГ, че ще бъде сменен поради тотална некадърност, безхаберие и корупция?

Защо назначава само за негови кадри, които нямат никакъв опит в оперативното управление на хазартна дейност и то начело на основният източник на финансиране на спорта?

Защо допуска груба намеса в работи на Комисиите за подбор на ръководствата?

Готвят ли поредна корупционна среда в тотализатора?

7dnibulgaria.bg

Прочетете още:

Срамен протест в Пловдив! Вяха се руски знамена, защо няма арестувани