Пресен кефал на Рибната борса във Варна

websuper.net
Макар, че зимата не е най-активния сезон за риболов, опитните рибари знаят къде, какво могат да уловят. Черно море и устията на реките, вливащи се в него, са любими местообитания на кефала. Това е риба с много добри вкусови качества – месото е бяло и меко, със сладникав вкус, отделя се лесно, а костите се почистват бързо. След почистване, кефалът може да се съхранява във фризер, увит във фолио, а за приготвянето му не е необходима дълга термична обработка.
Хубавото е, че на Рибната борса във Варна и през януари може да намерите пресен кефал на цени от 7 до 15 лв. за килограм. Има и почистен! А как да разберете, че е пресен?! Посъветваха ни да гледаме очите на рибата: ако са бистри, значи е прясна, ако са мътни – не. В случай, че купите цяла риба и трябва да си я почистите, ето съвет как да го направите правилно: първо я измийте със студена вода, след това премахнете люспите с остър нож, после отрежете перките и опашката. Срежете тялото през гърба, за да изчистите вътрешностите, като внимавате да не ги разнесете. Премахнете и коремната ципа, измийте, подсушете и преминете към готвенето.
Ако ви се яде друга риба, на Борсата не липсва избор. Пресен сафрид се предлага за 12 лв./кг, прясна таранка – за 8 лв./кг., ципурата е по 17,50 лв. за килограм, а толстолобът – 5,50 лв. Шаранът върви по 7 лв. за килограм, скумрия и хек съответно по 8 и 9 лв., прясното филе от акула върви по 16 лв./кг, лавракът – 18,50 лв./кг. Ако ви се хапват скаридки има и от тях – 2,50 лв. за 100 гр.
Д.С.
Четете още:
С над 50% поскъпват сиренето и кашкавалът, произвеждани от „Ел Би Булгарикум“