Срамен протест в Пловдив! Вяха се руски знамена, защо няма арестувани

ВАРНА новини лого

Снимки Plovdiv24.bg и БТА

Граждани се събраха на протест пред сградата на Общинския съвет в Пловдив заради предложение да бъде преместен паметникът на Съветската армия „Альоша“. Недоволството е предизвикано от идеята на общинските съветници от „Демократи за силна България“ Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на „Продължаваме промяната – Демократична България“, паметникът да бъде демонтиран и преместен в Музея на социалистическото изкуство до края на годината.

Според вносителите на предложението премахването на паметника „Альоша“ от върха на хълма Бунарджика е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим, предаде БТА.

Протестиращите, които наливат вода в руската пропагандна машина, издигнаха плакати с лозунги „Тези, които нищо не са построили, разрушават всичко“, „История с референдум не се пази“ и „На кого пречи символът на града „Альоша“. Срамното обаче беше вдигането на руски знамена по време на протеста, за което не е потърсена отговорност.

Паметникът на Съветската армия „Альоша“ е гранитна статуя с височина 10,5 м, издигаща се на върха на хълма Бунарджик. Открит е официално през 1957 г. Изобразява изправен съветски войник, държащ картечен пистолет „Шпагин“ с цевта надолу. Прототипът на статуята е руският войник от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов.

На протеста се присламчи и Мая Манолова, която бе деен противник на идеята за премахване на МОЧА в София. От БСП пристигна зам.-председателят на групата в Парламента Кристиан Вигенин.

„Ние предлагаме един морален акт на Общинския съвет, да прочетем реалната история на България – че в периода 1944-1947 г. страната ни е окупирана, а народът е преживял много нещастия в този сравнително кратък отрязък от време. Знаете – наложен е тоталитарен комунистически режим, а жертвите са хиляди. Този паметник символизира това! Заради недостатъчните промени в образователната ни система след 1990 г. Водят до това, че българите смятат Альоша за български символ. А той не е такъв!“, аргументира се вносителят на предложението за преместване на паметника Владимир Славенски от ДБ.

Днес не е денят, в който ще бъде решена съдбата на Альоша. След спорни дебати и широки разногласия не само сред общинските съветници, но и в обществото – комисия към местния парламент решени преди да въпросът за преместване на паметника да влезе за гласуване, първо да се извърши обстойна проверка на техническата и финансова част. След това може да се пристъпи и към провеждането на местен референдум.

Прочетете още:

От ПИК! ГЕРБ вдигна мерника на министър-активистка на „София прайд“