В неделя черпят редки и много красиви имена

Икона.

1. Св. Mаксим Изповедник (ок. 580-662) – преподобни Максим Изповедник е роден в Цариград (Константинопол). Получил високо образование, заемал висша длъжност в двореца на император Ираклий (VII в.).

При върлуване ереста на монотелитите отишъл в Рим и по негово внушение папа Мартин свикал събора в Латерана против ереста. Като научил император Констанс II, приемник на Ираклий, оклеветил Максим и поискал да го изпратят в Цариград (Константинопол).

Като не успял, заповядал през нощта да го хванат и отведат. Изправен на съд, бил оклеветен в държавна измяна и вражда против царя.

Нанесли му побой, тъй че земята около се оросила от кръвта му. Отрязали му езика, отсекли му дясната ръка и го влачили по улиците на града. Заточен в Херсон, гдето починал в 662 година.

Когато на VI Вселенски събор в Цариград (680 г.) православието възтържествувало над ереста, мъченическият подвиг на св. Максим Изповедник бил оценен по достойнство. Светата Църква високо почита този прославен учител и проповедник на православната вяра.

2. Св. мъченик Неофит от Витиния († 290)

ИМЕН ДЕН ПРАЗНУВАТ: Максим, Максимилиан, Валери, Валерия, Неофит.

pik.bg

Прочетете още:

21 януари 1914 г.: Кметът на Варна издава заповед за документите, които да се публикуват във „Варненски общински вестник“