Община Варна ще поиска три имота от държавата

ВАРНА новини лого

Три имота ще поиска Община Варна от държавата за реализацията на общественозначими проекти, съобщиха от пресцентъра на Общински съвет – Варна. С пълно единодушие членовете на комисията по собственост и стопанство дадоха съгласието си да бъдат предприети стъпки за безвъзмездното придобиване на имотите. Въпросът ще бъде разгледан и на предстоящото заседание на Общинския съвет, насрочено за 25 януари 2024 г.

Два от имотите се намират в Приморския парк. Единият с площ от близо 47 дка е в местността Салтанат, под Пикадили парк, и е собственост на Министерството на отбраната. Общината иска да придобие имота, за да го обособи като парк.

Другият терен се намира в местността Горчивата чешма. Площта му е 10,5 дка и в него има незавършен строеж на спортен комплекс. Няма направен анализ дали обектът може да бъде доизграден, но предназначението на имота ще бъде за обществени, образователни и спортни дейности, стана ясно на заседанието.

Третият имот от малко над 7 дка се намира в централната част на града – в карето между улиците “Парижка комуна”, “Никола Даскалов”, “Никола Кънев” и “Д-р Пюскюлиев”. Преди години той беше предвиден за строителство на нова съдебна палата на Варна, но така и не се стигна до изпълнение. През 2020 г. местната власт поиска имота за изграждане на обществен паркинг за няколкостотин автомобила, теренът обаче все още е държавна собственост.

На днешното заседание членовете на комисията трябваше да разгледат също предложение за придобиване на имота, в който доскоро се помещаваше Генералното консулство на Русия във Варна. Точката отпадна от дневния ред, тъй като на съветниците не беше предоставена пълната документация за терена.

Прочетете още:

Обмислят брегоукрепване на териториите около Варна