Здравната комисия прие механизъм, с който НЗОК да спести милиони за онколекарства

ВАРНА новини лого

Снимка iStock/Getty Images

Парламентарната комисия по здравеопазване прие на второ гласуване общ законопроект, предвиждащ НЗОК да спести публичен ресурс от средствата, които заплаща за медикаменти за лечение на онкологични заболявания. Предвижда се той да влезе в сила от 1 юли 2024 г., ако утре депутатите в пленарна зала гласуват промените.

Законът за обществените поръчки (ЗОП) не дава справедливо разходване на обществения ресурс. Това каза пред журналисти проф. Костадин Ангелов и посочи примери, според които болници прилагат ЗОП, но постигат най-висока цена за даден медикамент.

Промените, които членовете на комисията гласуваха, няма да ощетят пациентите, страдащи от онкологични заболявания, нито ще се налага да доплащат терапиите си, увери проф. Ангелов.

„Предстои ни много голямо предизвикателство – да заработят нормативните текстове и да създадем наредба”, каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов. По думите му за шестмесечието НЗОК ще икономиса 10-12 млн. лв. „Тези промени не засягат пациентите, а НЗОК и лечебните заведения”, каза още той. Основната идея е да се спести обществен ресурс, базирано на прозрачност и предвидимост, уточни проф. Гетов.

nova.bg

Прочетете още:

Омбудсманът срещу нова индексация на цените на мобилните услуги