7 февруари 1894 г.: Отварят се вечерни и празнични училища във Варна

ВАРНА новини лого

Europeana

За да се повиши грамотността на населението във Варна, на 7 февруари 1894 г. кметът на града, Руси Матеев издава Обявление 1007, с което съобщава, че в града ще се разкрият вечерни и празнични училища. В тях се предвиждало да се обучават както младежите, които не могат да четат и пишат, така и завършилите първоначалното си обучение.

Мястото, на което щели да се провеждат обучителните курсове, било сградата на училището „Св.Методий“, а преподавателите – от Българските Основни Училища, посочва „Варненски общински вестник“.  Занятията щели да се провеждат от 20:30 ч. до 22:30 ч. всеки делничен ден, а в празнични дни „следъ отпускъ на черкова до 11:30 часа преди пладне“.

Записването на ученици за вечерните и неделните училища започвало от следващия Обявлението ден, а именно 8 февруари, в самото училище. С документа се поканват всички, които са неграмотни, както и завършилите първоначалния етап от обучението си, да се запишат, за да разширят знанията си, както и възрастни хора, които не са могли да се изучат.

„ВАРНА новини“