Българите все повече вярват в криптовалутите

ВАРНА новини лого

снимка: gettyimages

Доверието в криптовалутите се увеличава, а с него и броят на хората, които са склонни да инвестират в тях, показва проучване на борсата за цифрови активи „Байненс“ (Binance). Тя е организирала допитване сред 1900 души с цел да изследва нагласите и мотивите на потребителите, които използват криптовалути. Една от откроените тенденции е, че дигиталните активи се разглеждат и като средство за защита от инфлацията и българските потребители, обхванати от проучването, очакват цените на криптоактивите да се покачват.

88 на сто от анкетираните отбелязват сигурност в посоката на развитие на пазара с дигитални активи. Други 65 на сто приемат криптото за по-сигурен актив и насочват инвестициите си именно там. Над три четвърти (77 на сто) смятат, че предстоящото двойно понижение на „наградата“на „миньорите“, „копаещи“ биткойни, (процес, известен като halving) ще увеличи стойността му.

От „Байненс“ отчитат ръст и при използването на криптовалути за извършване на онлайн или физически покупки, като днес над 7 на сто от потребителите се разплащат с цифрови активи.

„Изминалата годината беше трудна за крипто индустрията. Пазарът редуваше възходи и падения, но от началото на тази година определено виждаме много повече оптимизъм. Българите все повече разбират фундамента на дигиталните активи и техните конкурентни предимства и започват да се отварят и към активи отвъд биткойна“, коментира Веселин Георгиев, мениджър на „Байненс“ за България.

Мнозинството от анкетираните има опит в криптопространството между 1 и 5 години (63 на сто), а 16 на сто от тях търгуват с дигитални активи над 5 години. Новите потребители съставляват над 10 на сто, което според борсата е значителен приток на нови участници. Основната валута, в която се инвестира, е биткойн (20 на сто), но потребителите са оптимистично настроени и към други криптоактиви. 18 на сто от потребителите притежават други L1 алткойни, а 14,7 на сто влагат основно в етер. L2 алткойните са интерес за близо 11 на сто от анкетираните, а за 15,7 на сто – други алткойни.

Интересът към криптовалути за мнозина е провокиран от потенциала за висока възвращаемост на вложенията (22,5 на сто), а за 18 на сто това е финансовата независимост и децентрализацията. На трето място потребителите отбелязват бързината и рентабилността на трансакциите, следвани от прозрачността и сигурността.

От анкетираните 67 на сто се определят като активно търгуващи – 26,5 на сто от респондентите се занимават с месечна търговия, 25,5 на сто извършват седмични сделки, а 15 на сто търгуват ежедневно.

Близо една трета (30 на сто от анкетираните) планират да държат своите биткойни между 5-10 години, а едва 5,4 на сто – до роенето. 8 на сто от тях не биха ги продали. В същото време почти половината анкетирани потребители (45 на сто) са инвестирали под 10 на сто от общите си активи в крипто, а 15,2 на сто са вложили над половината си състояние.

bta.bg

Прочетете още:

Български граничен кораб спаси 44 бедстващи мигранти