Евростат: Над 20% от българите не могат да си позволят адекватно отопление

Парно.

Снимка iStock

Над 20% от българите не могат да си позволят адекватно отопление. По данни на Евростат в повечето европейски държави хората с този проблем са два пъти по-малко.

От Асоциацията на топлофикационните дружества посочват, че една от основните причини за високите сметки е връщането на по-високото ДДС.

Миналата година беше 9%, сега е отново 20%. При непроменени цени за този сезон, идва едно просто увеличение от този факт. Оттам нататък дали е двойно това зависи от индивидуалното потребление и специфични неща в самата сграда, казва председателят на Асоциацията на топлофикациите инж. Кремен Георгиев.

Според омбудсмана Диана Ковачева по-високите сметки се дължат и на липсата на промяна върху наредбата за сградната инсталация.

Фактически отоплението и общите части се разпределят по несправедлив начин. Има много хора, които стоят на студено, радиаторите са изключени, но те плащат общо потребление, което се начислява в техните сметки и сумите не са малки. Оттам идва проблемът, казва тя.

Според дефиницията за „енергийна бедност“ за миналата година над 300 000 души са получили помощ, информира bTV, цитирана от Novini.bg.

Прочетете още:

10 семейства получават по 5 000 лева за ин витро процедури