Бивш холандски премиер и съпругата му се подложиха на евтаназия

свещи

снимка: iStock

Бившият нидерландски премиер Дрийс ван Агт почина на 93-годишна възраст в дома си в Неймеген, съобщиха нидерландски медии, цитирани от ДПА.

От името на семейството му основаният от бившия премиер институт „Форум за права“ уточни, че той е починал в понеделник.

Ван Агт и 93-годишната му съпруга Южени ван Агт-Крекелберг са починали заедно, вероятно след евтаназия, която е разрешена в Нидерландия при определени обстоятелства, посочва ДПА. Двамата са били заедно в продължение на повече от 70 години.

Ван Агт е бил в лошо здравословно състояние, след като получил инсулт през 2019 година. На погребението на двамата са присъствали само техни близки.

Ван Агт е християндемократ и е начело на изпълнителната власт в Нидерландия от 1977 г. до 1982 година. Той е и дългогодишен министър на правосъдието.

Бившият премиер в продължение на дълги години провежда кампании в подкрепа на правата на палестинците и създава института „Форум за права“ в подкрепа на каузата. През последните години той отправяше остри критики срещу политиката на партията си по отношрнир на Израел и я напусна през 2021 г.

Нидерландският премиер Марк Рюте отдаде почит на Ван Агт и заяви, че той е придавал на нидерландската политика цвят и съдържание. Други политици също почетоха заслугите му към страната.

bta.bg

Прочетете още:

Сгащиха австралийски депутат да лежи пиян на плочник. Той: Смесих лекарства с алкохол