Колония от сиви тюлени се установи в бивша британска военна база

тюлен

снимка: gettyimages

Колония от сиви тюлени се установи на бивша британска военна база за изпитания на оръжия от Студената война, намираща се на брега на Съфолк, предаде ДПА.

През този размножителен сезон са се родили повече от 130 малки от вида.

Рейнджърите, които наблюдават колонията, съобщиха, че от 2021 г. насам, след като достъпът на посетители е ограничен заради пандемията от КОВИД -19, бозайниците използват бившия военен обект като място за размножаване всяка година.

Смята се, че това е първата размножаваща се колония на сиви тюлени в Съфолк. Военната база е използвана по време на двете световни войни и Студената война, преди Министерството на отбраната да я продаде през 1993 г.

„Първите 200 възрастни тюлена пристигнаха през 2021 г. След затварянето на обекта заради пандемията, броят на тюлените се увеличава всяка година, тъй като колонията се е установила тук“, обясни Мат Уилсън, директор на Националния тръст за обекти с историческа и природна стойност за Съфолк и Есекс.

Размножителният период на сивите тюлени продължава от октомври до март, когато съоръжението е затворена за посетители и в резултат на това безпокойството на обитателите е сведено до минимум.

„Разбираме, че хората ще искат да видят колонията, след като вече знаят за нейното съществуване, но е важно да не бъдат обезпокоявани, за да дадем на малките най-голям шанс за оцеляване“, отбелязва Уилсън.

bta.bg

Прочетете още:

Американски митнически кучета откриха мумифицирани маймуни в багаж на пътник