Свински гърди с гарнитура от картофи и моркови

свински гърди с гарнитура

Снимка: Gotvach.bg

Необходими продукти: 

свински гърди – 850 – 900 г цяло парче с кост

вино – 1 и 1/2 ч.ч. розе

кетчуп – 6 – 7 с.л. пикантен

доматен сос – 3 – 4 с.л.

соев сос – 1 – 2 с.л.

сос барбекю – 2 – 3 с.л.

мед – 1 с.л.

черен пипер – на вкус

сол – на вкус

олио

картофи – 4 бр. големи

моркови – 2 бр. големи

мащерка – 1 ч.л.

розмарин – 1/2 ч.л.

червен пипер – 1 ч.л.

зелен лук – 1 стрък

Начин на приготвяне:

Измийте и подсушете свинското с кост.

В купичка разбъркайте меда с кетчупа, доматения сос, соса Барбекю, половин лъжичка червен пипер, соев сос, черен пипер и малко сол.

Намажете свинските гърди с част от сместа, останалото заделете за намазване по-нататък.

Оставете месото така за около 2 часа. После сложете в обилно намазнена тавичка, сипете виното отстрани, покрийте с фолио и пъхнете във фурна загрята на 200-210 градуса за 20 минути.

Повдигнете фолиото, сипете малко водичка и тук може да намажете с още от маринатата за свинското. Завийте отново и пъхнете във фурната, като намалите градусите на 140.

Печете в продължение на час, след това обърнете месото, намажете с още от ароматната смес и увеличете до 170 градуса. Печете още около час и половина, в зависимост от това колко е дебело месото, наглеждайте го и доливайте вода ако е нужно, колкото да не загаря по дъното.

На половината от това време сложете и зеленчуците – картофки и моркови, разбъркани с олио, мащерка, розмарин, сол и останалата половин лъжичка червен пипер. Не режете зеленчуците за гарнитурата на много дебели парчета, за да не останат сурови, а месото вече да се е изпекло.

Налейте и водичка при картофите и морковите, но без да прекалявате. Накрая махнете фолиото и финално намажете месото с гъстата марината. Трябва да се получи хубава карамелена коричка.

Когато всичко е готово, извадете от фурната и оставете да почине месото поне 10 минути, без да го режете.

Поръсете с перца накълцан зелен лук и сервирайте.

Добър апетит!

Източник: Gotvach.bg

Вижте още:

Салата със запечено козе сирене и мариновани ягоди