Фалстарт с новата секира за празните жилища, никой не иска да плаща такса за…

ВАРНА новини лого

Снимка БГНЕС

Собствениците на необитаеми жилища ще плащат като съседите си таксите за входа, независимо че живеят на друг адрес. Това гласят промени в Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС), които вече са в сила.

Професионалните домоуправители са информирали клиентите си за новите положения, но при частните лица, избрани от съседите да управляват входа или кооперацията, процесът върви доста тромаво.

Лепят се хвърчащи бележки по таблата със съобщения, но и самите домоуправители не са съвсем наясно как точно ще влязат в дирите на собствениците на необитаемите апартаменти. Проблемът е, че голяма част от тях нямат никакъв контакт със съседите си, които са заминали за чужбина и отсъстват от години.

Други апартаменти пък пустеят, защото са били закупени с инвестиционна цел и чакат или ремонт, или по-добри цени за продажба. По данни на градоустройствени архитекти, само в Пловдив пустеещите апартаменти са около 32 000, а в столицата имотите под ключ са около 200 000.

ЗУЕС обаче задължава всички собственици, независимо дали ползват имота си, или не, да плащат солидарно таксите за входа. За необитаемите жилища е постановено разходът да е в размер на таксата за един човек месечно.

Конкретният размер на таксата се гласува на събрание на етажната собственост. С парите от нея се поддържа хигиената на стълбището, техническата изправност на асансьорите, осветлението и т.н.

Още при обсъждането на новия ЗУЕС от Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС), тоест професионалните домоуправители, предложиха тази промяна.

Тя беше приета, за разлика от другото им предложение – собственици, които правят ремонт в дома си, да плащат тройна такса за времето, в което цапат със строителни материали общите части.

Остава обаче големият въпрос дали на домоуправителите няма да им се наложи да „гонят Михаля“, за да събират въпросната такса. „Не би трябвало да има проблем“, посочва Лилия Чолакова, член на УС на АДУЕС.

В ГПК ясно е разписано как се действа при отказ за плащане – след като бъдат извървени поредица от стъпки, етажната собственост може да се сдобие с изпълнителен лист срещу неизрядния съсед и ЧСИ да събере натрупаните дългове.

Има и нещо друго обаче – от средата на годината влиза в сила още една промяна, която касае междусъседските отношения. След първи юли, когато влезе в съда иск по ЗУЕС, страните се задължават да опитат да решат спора си чрез медиатори. Това ще доведе до забавяне на целия процес, а и до допълнителни разходи за етажната собственост, коментира Лилия Чолакова, пише marica.bg.

Прочетете още:

Без ток в град Варна на 20 февруари