Тодор Балабанов: Сериозни пропуски и неясноти в бюджета ще спънат неговото изпълнение (АУДИО)

ВАРНА новини лого

Тодор Балабанов

Скептицизъм, че кметската администрация ще изпълни предложения бюджет на Община Варна, изрази в студиото на „Дарик“ зам.-председателят на местния парламент от групата на ГЕРБ Тодор Балабанов.

„В предложения бюджет има множество неясноти и пропуски. Обявената макрорамка е в размер на 707 млн. лева, като в нея не са включени 100 млн. лева от националния бюджет за проекти и 80 млн. лева за саниране на жилищни сгради. Не получихме обяснение защо тези пари не са в макрорамката, с които тя реално става малко под 900 млн. лева. За първа година не получихме информация за изпълнение на предходния бюджет, за да направим прогноза за изпълнението на настоящия. Опасявам се дали администрацията ще се справи с изпълнението на бюджета, виждайки как работи през първите 100 дни. Оценката ми за тях не е добра, в момента всичко е спряло, съсловни организации са загрижени, че нещата вървят с бавни темпове”.

Община Варна не е школа и място, където да се учим, заяви Балабанов по повод позицията на председателя на финансовата комисия Николай Стефанов от ПП-ДБ, че ГЕРБ се възползват от неговата неопитност.  

„Тяхна отговорност е, че има некомпетентност и неопитност. Техен ангажимент е да убедят общинските съветници да подкрепят бюджета. По време на дебатите никой от ПП-ДБ в залата не стана да защити бюджета на техния кмет. Дебат имаше между всички политически сили с изключените на тяхната коалиция”.

Според Балабанов кметът Благомир Коцев не изпълнява предизборните си обещания за спиране на презастрояването и продажбата на общински имоти.

„В годишната програма за разпореждане с общинска собственост има малко под 400 имота, които ще бъдат продадени. Това означава 400 нови сгради във Варна. 130 от имотите са цели парцели и не са извадени от програмата, въпреки че кметът публично заяви, че ще го направи. Други 130 са съсобственост с физически и юридически лица, които веднага ще инициират процедури за строителство. Останалите парцели са под законно построени сгради, които в по-голямата си част са стари и ще бъдат съборени. Въпреки предизборния ангажимент на Коцев за промяна на Общия устройствен план администрацията му не заложи средства в бюджета и такива бяха добавени по наше предложение”.

Преди съдът да се произнесе окончателно за собствеността на акциите на Община Варна в Пловдивския панаир, всички евентуално предприети действия биха били неправомерни и няма да имат правни последици. Дори съществува риск заинтересовани среди да предявят претенции за имуществени вреди, коментира Балабанов казуса с акциите.

Тодор Балабанов заяви, че няма информация дали задържания с подкуп общински служител Камен Ел-Хаббал е член на ГЕРБ.

„Той е част от общинска дирекция, която подкрепяше настоящия кмет в предизборната кампания и сега виждаме, че в нея няма промени. По време на кампанията бяхме свидетели как партиен лидер на ПП-ДБ във Варненска област бе задържан заради разбита  наркооранжерия, но тогава всичко беше покрито и нямаше подобни коментари”, добави Тодор Балабанов. 

Целият разговор с Тодор Балабанов:

Прочетете още:

Сигнал за несъвместимост е подаден срещу зам.-кмет на Варна! Отива ли си Диан Иванов?