Разбиха една от най-големите групи за трафик на нелегални мигранти у нас

ограда, граница

снимка: БТА

Разбиха една от най-големите престъпни групи за трафик на нелегални мигранти у нас. Разследването е продължило близо една година като в този период задържаните за трафик са над 40 души.

Днес в Бургаско бяха арестувани и организаторите, а в акцията са участвали и служители на ДАНС. Сумите, които са получавали трафикантите стигат до 6000 евро на превозен човек.

При спецакцията днес са задържани 10 души, имащи ключови роли в трафика на бежанци от Сирия и Афганистан.

„На шест, от които са повдигнати обвинения. Две от лицата са организатори на престъпната група“, каза Георги Чинев, ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас.

Организаторите получавали локации на бежанците от хора в Турция. Изпращали шофьори, наемали други, за да следят за полицаи, а целта била да прекарат мигрантите до границата със Сърбия, а от там до Западна Европа.

„През това време, през което сме наблюдавали и сме работили по групата, са били задържани над 30 групи незаконни мигранти в автомобили по основните пътища и магистрали. Те са преминавали или чрез срязване на оградата или чрез нейното преодоляване със стълби“, обясни ст. комисар Стоян Мандажиев, зам.-директора на ГД „Гранична полиция“.

За момента МВР няма данни в схемата да има замесени гранични полицаи, коментира вътрешният министър Калинх Стоянов.

„За момента нямаме такава информация да има замесени служители на която и да е структура на МВР“, каза той.

По наша информация в дома на един от организаторите на престъпната група в Камено са намерени 100 регистрационни табели за автомобили, ползвани за трафик. Задържаните са с богата палитра криминални прояви.

„За кражби, за управление на МПС с регистрационни табели на други превозни средства, закана за убийство, има осъдителни присъди за лихварство“, каза ст. комисар Лъчезар Момчев, директор на РДГП-Бургас.

От МВР отчитат, че от няколко месеца цената за трафик на мигранти се е вдигнала значително, а причината – взетите по-строги мерки срещу престъплението.

bntnews.bg

Прочетете още:

Задържаха мъж, набирал момичета с цел сексуална експлоатация