Френски крем Сабайон

ВАРНА новини лого

Снимка: Gotvach.bg

Необходими продукти: 

яйца – 4 жълтъка

вино – 60 мл бяло сухо (марсала, шери…)

захар – 60 г

ванилия – капки есенция + 1 ампула ромова

лимонов сок – 1 с.л.

желатин – 1 с.л. по желание

сметана – 60 мл течна

малини – 300 г, по желание, може ягоди или др. плод

захар – 1 – 2 с.л. за плодовете

Начин на приготвяне:

Почистете малините или ако ползвате ягоди, ги нарежете при нужда. Поръсете ги със захарта и ги оставете на хладно.

Разбийте в подходящ съд жълтъците леко със захарта и виното. Прехвърлете този съд на водна баня на котлона на слаб огън и бъркайте продължително, около 6-10 минути, докато кремът се сгъсти. Важно е да не завира.

След това добавете лимоновият сок, ванилията и ромовата есенция. При нужда добавете още малко захар.

Отделно предварително накиснатият в студена вода желатин се разтопява и се разбърква към френския крем.

Снемете съда от котлона и бъркайте, докато се охлади напълно.

Разбийте сметаната и внимателно я разбъркайте към охладения крем. Така приготвеният крем разпределете в десертни чашки със столчета.

Върху френския крем разпределете от малините/ягодите. Сложете френския крем Сабайон да се охлади преди да поднесете.

Да ви е сладко!

Източник: Gotvach.bg

Вижте още:

Пиле по Хавайски