Болница за лечение на птиците киви е открита в Нова Зеландия

Птица киви

снимка: Pixabay

В Нова Зеландия беше открита първата болница, предназначена само за птиците киви, които са ендемични за района, предаде АФП.

Първият пациент, посетил клиниката, е наречен Splash. Наложило се лечението му, след като паднал в плувен басейн.

Някога застрашена, популацията на тази дългоклюна птица се увеличава, което стана причина за откриването на ветеринарна болница за вида в Керикери, на три часа път с кола северно от град Окланд.

„Някои от тях може да бъдат блъснати от автомобили. Колкото повече са птиците киви, толкова по-вероятно е някои от тях да се нуждаят от помощ“, каза координаторът на асоциацията „Киви коуст“ Найри Съливан. „Искаме да сме сигурни, че стресираните кивита ще получат необходимите грижи“.

Това е първата подобна клиника в Нова Зеландия, съобщиха за АФП от Министерството на околната среда.

Рехабилитационният център е построен от „Киви коуст“ в района Нортланд в северната част на тихоокеанската страна, където живеят почти 10 000 кафяви птици киви.

В дивата природа на Нова Зеландия живеят около 26 000 кафяви птици киви, което е с хиляда повече, отколкото през 2008 г., когато бяха считани за уязвим вид, отбелязва АФП.

Видът вече не се смята за застрашен благодарение на сдруженията за защита на птиците.

Центърът лекува първия си пациент още преди официалното откриване: млада птица киви, която успява да се промъкне през ограда и да падне във филтъра на плувен басейн.

„На следващата сутрин е открита почти мъртва от работник на близката строителна площадка“, казва Съливан.

Болницата, управлявана от доброволци, разполага с ветеринарни помещения и изолационни зони, „за да не се разпространяват болести“, обясняват от организацията.

bta.bg

Прочетете още:

Португалски учени посетиха Българската антарктическа база с ветроходна яхта