Сочни пилешки хапки в сладко-кисел сос

ВАРНА новини лого

Снимка: Gotvach.bg

Необходими продукти: 

пилешко филе – 500 г

ЗА ПАНИРОВКАТА

яйца – 2 бр.

вода – 50 мл студена

олио – 3 с.л.

сол

черен пипер – по вкус

бакпулвер – 10 г

брашно – 110 г

нишесте – 60 г царевично

ЗА СОСА

вода – 50 мл

кетчуп – 8 с.л.

мед – 2 с.л.

захар – 4 с.л.

оцет – 2 с.л.

сол – 1 ч.л.

олио – за пържене

Начин на приготвяне:

За панировката разбийте яйцата, добавете студена вода, олио, сол, пипер и бакпулвер.

Разбъркайте и сипете брашното с нишестето и бъркайте до получаване на гъста еднородна каша.

Пилешкото филе нарежете на дребни парчета, подправете със сол и черен пипер.

За соса в купа сипете съставките и разбъркайте до получаване на сос. Оставете настрани.

Парчетата пиле сложете в панировката, така че да се покрият и поемат сместа.

В тиган сипете олио и запържете панираните хапки до златисто, като поставяйте по няколко парчета в тигана и ги пържете. Разделете ги на няколко части, защото колкото по – голямо е количеството, толкова повече се намалява топлината в тигана и панировката ще се разпадне.

Вадете ги върху домакинска хартия, без да ги трупате едно върху друго, за да не се спарят и омекнат. Когато изпържите всичките пилешки хапки, махнете мазнината от тигана, почистете и подсушете.

В сух тиган сипете сладко – киселия сос.

Разбъркайте и гответе около 2 мин.

Добавете хапките, разбъркайте така че да поемат соса и махнете от котлона.

Накрая по желание поръсете с пресен зелен лук.

Поглезете сетивата си този букет от вкусове и аромати. Насладете се още днес на домашно сочно пилешко в сладко-кисел сос.

Добър апетит!

Източник: Gotvach.bg

Вижте още:

Френски крем Сабайон