Мартин Скорсезе с награда за цялостно творчество

Мартин Скорсезе

Getty Images

Мартин Скорсезе получи почетната „Златна мечка“ на Берлинския филмов фестивал за цялостно творчество, а старият му приятел, германският режисьор Вим Вендерс, му отдаде топла лична почит.

В речта си Вендерс определи Скорсезе като „властващия крал на киното“, като за половин век режисьорска дейност се е превърнал в „запазена марка, почти бранд“. И разказа за първата им среща през 1978 г. на филмовия фестивал в Телюрайд. Сълзите в очите на Скорсезе се появиха, когато Вендерс завърши речта си с думите: „Скъпи Марти, благоговея пред това, че и двамата сме тук, в тази зала, 46 години по-късно“.

Скорсезе се съсредоточи върху ролята, която филмовите фестивали са изиграли, за да подхранят кариерата му и да му дадат общност от кинотворци. Като спомена мястото на Берлинале в неговата кариера, той припомни спечелената от Брайън де Палма „Сребърна мечка“ за „Greetings“ през 1969 г. Според него, това е помогнало да се отвори пътят за режисьори като Джим Макбрайд, Фил Кауфман и самия него, което им е дало авторитет и студиата са започнали да ги възприемат сериозно.

Сред другите приятели и сътрудници на церемонията бяха дългогодишната монтажистка Телма Шунмейкър и Шарън Стоун, която беше номинирана за „Оскар“ за участието си във филма на режисьора, „Казино“ от 1995 г. Скорсезе отдаде почит и на покойния си германски оператор Михаел Балхаус, който участва в редица негови филми – включително „След часовете“, „Последното изкушение на Христос“, „Добри момчета“ (за който е номиниран за „Оскар“), „Бандите на Ню Йорк“ – като го определи като любим сътрудник и скъп приятел, който му липсва всеки ден.

Церемонията по награждаването беше последвана от прожекция на криминалния трилър на Скорсезе от 2006 г. “The Departed“ с участието на Леонардо ди Каприо, Мат Деймън и Джак Никълсън.

Източник: „HighViewArt“

Четете още:

Старост-нерадост! Мадона падна на сцената по време на турнето „Celebration Tour“