26 февруари 1888 г.: Харалан Ангелов се връща на поста си като кмет на Варна

Харалан Ангелов - творец и кмет на Варна през 19 век

Харалан Ангелов е български поет, учител по музика, обществен деец и кмет на Варна в периода от месец май 1885 г. до месец март 1888 г. /с изключение на времето от 12 януари до 26 февруари 1888 г. когато, след касиране на поредните избори, поста се заема от Киро Меразчиев/.

Роден е през 1845 г. в гр. Шумен, където се изучава и работи като учител. През 1870 т. в с. Жеравна основава читалище „Единство“ и развива мащабна просветна дейност. Освен, че е поет, той свири на цигулка, композира и владее няколко езика – френски, руски и италиански.

След Освобождението заема административни длъжности в Шумен, Разград, Лом и Стара Загора. През 1879 г. е избран за народен представител от Шуменски окръг в Учредителното събрание, но е бил заменен със следващия го по брой гласове – Хаджи Сюлейман, заради разпореждането на Руския императорски комисар, княз Дондуков-Корсаков, който е искал да има 5 депутата с турска националност от Варненска губерния.

Във Варна той работи като учител, избран е за депутат от I обикновено народно събрание, а след изборите, проведени през април 1885 г. заема поста „кмет“ на морската столица. Като такъв, Ангелов продължава политиката на Михаил Колони за модернизиране на града в европейски дух. Поставят се каменни настилки на нови улици, строят се обществени сгради, изготвя се проект за площад „Мусалла“, взема се решение за изграждане на помещение за пожарната команда.

През мандата на Харалан Ангелов се освещава новата сграда на Мъжката гимназия, провежда се търг за построяване на училище „Св. Кирил“, изработва се план за канализацията на града, докарва се вода от местността „Теке“, изграждат се няколко обществени чешми, строят се общински магазини. Харалан Ангелов умира през юли 1904 г.

„ВАРНА новини“