Денков води страната към избори „2 в 1“! Остро разкритикува ГЕРБ за коалиционното споразумение

Николай Денков

Предложението на ГЕРБ радикално променя приоритетите, набелязани от нас преди девет месеца. Вместо да продължим с усилията за реформи, фокусът се поставя върху министерски кресла и борба за постове.

Това заяви министър-председателят Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание.

„Не приемаме такава подмяна на приоритетите. Нека изпълним задачите така, както са поставени и при условията, които договорихме преди девет месеца. Едва след като извървим набелязания път за борба с корупцията и реформа в правосъдната система през следващите няколко месеца, след това сме готови да обсъдим с ГЕРБ как да продължим напред“, каза Денков.

„Сега е нужна политическа смелост да направим следващите стъпки, както са набелязани в управленската и законодателната програма, върху които е съставено това правителство“, допълни премиерът.

Николай Денков посочи още, че настоящето управление е било създадено със задачата „да освободи властта и институциите от корупционния багаж, който влачат през всички години на Прехода“.

Прочетете още:

Делян Добрев: Ура! Министрите 50:50 или избори

„Това договорихме, това записахме в управленската и законодателната програма и за това си стиснахме ръцете с вицепремиера Мария Габриел. Основен приоритет на това правителство е борбата с корупцията и правосъдна реформа, които да върнат чувството за справедливост на хората и да подобрят средата за бизнеса и за инвеститорите в България. Постигнахме много заедно с парламента през последните девет месеца. Променихме Конституцията и Закона за антикорупционната комисия, въведохме контрол върху действията главния прокурор, подготвихме промени на законите, свързани с Висшия съдебен съвет, така че да осигурим независимост от вътрешна намеса върху правосъдната система, но това не е достатъчно. За да има справедливост, а не бухалки, трябва да довършим задачата. Предстои избор на състава на Висшия съдебен съвет, на антикорупционната комисия и на ключови регулатори“, коментира министър-председателят.

„Последните разкрития за групите на Нотариуса и на Пепи Еврото показаха на всички, че правосъдието ни е превърнато в борса. Вместо да се борят с престъпността, организирани групи, с протекцията на политици, са изпълнявали мокри поръчки пред широко затворените очи на службите, прокуратурата и антикорупционната комисия“, каза още Денков в началото на правителственото заседание.

Гледайте видео:

Още по темата:

Бойко Борисов: Сменяме Тагарев, имам преговорен екип за коалиционното споразумение