Навалная се страхува от репресии и арести по време на погребението на съпруга си

Юлия Навалная

снимка: БНТ

12 дни след смъртта на Алексей Навални – от Европарламента в Страсбург вдовицата му заяви, че се страхува от репресии и арести по време на погребението му, което се очаква в петък. Юлия Навалная призова евродепутатите и гражданите на Европейския съюз да се борят с Путин като с престъпник и да издирват „сътрудниците на неговата мафия“ в европейските страни. Евродепутатите отдадоха почит към руския опозиционен лидер.

В парламента започнаха обсъждания за опасността, пред която са изправени противниците на режима в Русия.

Винаги е казвала, че не иска да е политик, защото ролята й е да бъде съпруга на политик. След смъртта на Алексей Навални, обаче, водивицата му показа, че има уменията, харизмата и волята да бъде световен лидер.

„Ако наистина искате да победите Путин, трябва да бъдете новатори. Не може да нараните Путин с още една резолюция или още един набор от санкции, които не се различават от предишните. Вие си нямате работа, с политик, а с кърваво чудовище. Путин е ръководител на организирана престъпна група“, каза Юлия Навалная.

Юлия напомни за новаторските идеи, с които Алексей Навални е противодействал на Путин – дори и от затвора. Тя призова хората в Европарламента да помнят примера на съпруга й.

Преди три години ЕП отличи Алексей Навални с наградата Сахаров за свободата на мисълта. Руският опозиционен лидер, обаче, така и не успя да застане пред евродепутатите. Отличието тогава получи дъщеря му Даря. Сега, за да продължи делото му в Европарламента е съпругата му Юлия Навалная.

Скръбта й е прераснала в ярост, настървеност за свобода. Путин не е политик и с него не може да се преговаря, заяви Навалная. Тя е убедена, че срещу него трябва да се действа с други методи – както срещу престъпността.

„Не дипломатически ноти, а разследване на финансовите машинации. Не изявления за безпокойство, а търсене на сътрудници на мафията във вашите страни, на дискретни адвокати и финансисти, които помагат на Путин и неговите приятели да укриват пари“, подчерта съпругата на Алексей Навални.

Путин продължава да не произнася името на Навални. Мълчи и за съпругата му. 3 седмици преди президентските избори в Русия, обаче, Юлия Навалная показа, че е повела кръстоносен поход срещу Путин. И че ще изпълни клетвата си – да продължи делото на покойния си съпруг.

„Съпругът ми няма да види хубавата Русия на бъдещето, но ние трябва да я видим. И аз ще направя всичко, за да сбъдна неговата мечта – това зло ще падне и хубавото бъдеще ще настъпи“, каза още вдовицата.

Отзвукът от смъртта на Навални е голям в Европарламента. Депутати започнаха обсъждания за опасността, в която живеят руските опозиционери, журналисти и правозащитници. Очаква се утре да бъде гласувана резолюция, с която да бъде осъден руския режим и президента Путин.

bntnews.bg

Прочетете още:

Погребват Алексей Навални на 1 март в Москва