Почитаме велик светец, претърпял много страдания заради иконите

Св. преподобни Василий Изповедник

Св. преподобни Василий Изповедник

1. Св. преподобни Василий Изповедник († ок. 750 г.) – той живял през царуването на иконобореца Лъв Исавър. Като оставил света с неговите съблазни, той постъпил в манастир и добродетелно водил монашеско житие.

Когато настанало гонение за светите икони, свети Василий мъжествено се съпротивлявал на иконоборците. За това той бил задържан и бил предаден на много мъчения; но въпреки това той отхвърлил еретическото учение на иконоборците и заедно със свети Прокопий отстоявал истината до проливане на кръв.

Стъргали цялото му тяло, подобно на преподобния Прокопий; после го затворили в тъмница, където се мъчил дълго време – до смъртта на нечестивия цар.

След смъртта на мъчителя преподобният Василий бил пуснат заедно със свети Прокопий и с другите изповедници и живял, както и преди, в постнически трудове, като обърнал мнозина към православната вяра и като ги наставил в добродетелното житие.

След няколко години богоугоден живот той се сподобил с блажена кончина и с молитва, благодарност и неизказана радост отишъл при Господа, Когото възлюбил от ранно детство.

2. Св. свещеномъченик Нестор, епископ Магидийски († 250 г.)

3. Св. мъченица Кирана Солунска († 1751 г.)

pik.bg

Прочетете още:

28 февруари 1892 г.: Намаляват цените на месото, продавано във Варна