Тагарев: Работим за допълнително оказване на помощ за Украйна

Тодор Тагарев

проф. Тодор Тагарев

Допълнителна военна помощ за Украйна се подготвя от правителството, обяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред парламентарната комисия по отбрана. В Народното събрание е внесено предложение, чието одобрение ще позволи на Министерството на отбраната да продължи да работи в тази посока, обясни министърът, цитиран в БНР.

Тагарев не посочи конкретно какво въоръжение и боеприпаси предстои България да изпрати на Украйна и отказа да отговори публично на депутатски въпрос дали става въпрос за зенитно-ракетни комплекси C-300.

Той обяви още, че бронетранспортьорите, които София вече реши да предостави на Киев, са извозени до място, където ще бъдат натоварени на влакове, като е изработен и график за влаковите композиции.

Забавянето на тяхното изпращане беше един от аргументите, с които по-рано днес Бойко Борисов и Делян Пеевски се обявиха против оставане на Тодор Тагарев на поста военен министър.

В отговор той заяви, че би се оттеглил само в рамките на планираната процедура по ротация в правителството, а не преди това.

По време на заседанието на комисията по отбрана депутатите отделиха много време на дебата защо БТР-ите не са заминали вече за Украйна. В рамките на дискусиите стана ясно, че въпреки че още не са изпратени, България е получила по американската програма за двустранно техническо сътрудничество 27 милиона лева.

България е една от държавите, които предоставят пропорционално най-много помощ за Украйна, заяви министър Тагарев. Страната ни е предоставила над 7000 тона материални средства, основно боеприпаси, десетки хиляди едрокалибрени боеприпаси, милиони патрони и много други неща на Украйна, уточни той и увери, че ще продължим да правим това, според нашите възможности.

„Помагайки на Украйна, помагаме на себе си. Ако Украйна се защити, ще има по-добра сигурност в Европа“, заяви Тодор Тагарев.

В момента общата помощ за Украйна се равнява на 47 милиона евро, а само сегашното правителство е дало около 34 милиона евро в помощи. 13 млн. евро в рамките на тази помощ са били дадени от служебния кабинет. Министър Тодор Тагарев обясни, че 54% от тях, или около 7 милиона евро, ще бъдат възстановени от европейска специална програма, която е предназначена за това. Парите обаче страната ни няма да получи веднага, а ще ги получа в рамките на няколко години на разсрочено плащане.

Тагарев обясни още, че тези пари ще отидат за модернизацията на българската армия, а ако България е била предоставила по-рано тази помощ, е имало възможност страната да си възстанови по-бързо тези пари.

Предателят на комисията по отбрана Христо Гаджев от ГЕРБ заяви, че

не е доволен от отговорите на министъра у и призова да има по-бързи реакции, когато става въпрос за поети ангажименти към Украйна.

„Юнският пакет помощ, който гласува МС към Украйна тепърва предстои да заминава, ще го товарят надявам се с БТР-те. Ноември месец помощта за Украйна ще се прати февруари, решението за БТР-ите няма да го коментирам“, добави Гаджев.

tribune.bg

Прочетете още:

ГЕРБ-СДС: Време е политическото лицемерие да спре