Унижение за 3 март: Деси Радева цъфна на дипломатически форум в Анталия! Съпругата на Ердоган безцеремонно я отсвири

Колаж.

Колаж ПИК

Никой не знае по-добре от майката, която дава живот, колко ценен и крехък е той. Затова е изключително важно да се поощрява ролята и гласът на жените и майките в усилията за предотвратяване на смъртоносни конфликти. Това заяви Десислава Радева в рамките на Анталийския дипломатически форум, където участва по покана на Емине Ердоган – съпругата на президента на Турция, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Официалното съобщение от президентството е попресилило боята и значимостта на подготвената от пиарите на Радев реч. Знайно е, че всяка институция е впрегнала хлевоусти сътрудници, които правилно да накъдрят изказването на държавния глава, нежели благоверната му половинка.

Любопитното е, че от турска страна госпожа Ердоган не е причислила към „първите дами“ нашата Радева. Фото от официоза „Миллиет“ показва Емине Ердоган, която се е срещнала с „лидери и съпрузи на лидери, присъстващи на дипломатическия форум в Анталия“.

Десислава Радева не само липсва сред заснетите ВИП особи, но не е била поканена и на лична среща от съпругата на турския президент. Госпожа Ердоган се е срещнала с първите дами на Босна и Херцеговина, Косово, Сърбия, Северен Кипър, както и с кралицата на Свазиленд. Уви, Десито не е причислена към значимите дами.

Ето още от спуснатото до „обикновените медии“ съобщение от президентството:

Съпругата на българския президент направи изказване в панела на тема „Жени, мир и сигурност“, посветен на активното участие на жените в мирните процеси и ангажимента на международната общност за защита на жените и момичетата при въоръжени конфликти. На дискусията присъства и държавният глава Румен Радев.

В изказването си Десислава Радева постави акцент върху необходимостта от осигуряване на лидерска роля на жените като майки за решаване на въпросите за мира и сигурността, наред с равноправното им участие във всички останали обществени и икономически процеси. „Майките, които обикновено са най-близко до децата си в периода на тяхното израстване, имат решаваща отговорност и възможност да възпитат младите поколения по начин, който отхвърля насилието, и така да допринесат за трайна положителна промяна в нагласите на обществото. Израстването на децата в среда, която отрича насилието и показва пътя на младите към пълноценен живот като отговорни мирни граждани, е най-здравата основа за постигането на траен мир“, заяви Десислава Радева. Тя изтъкна необходимостта международната общност да положи повече усилия да привлече и мотивира жените като майки за по-голямо присъствие в процесите на изграждане, възстановяване и поддържане на мира.

„Войните и конфликтите поставят жените в особено уязвимо положение, но в същото време те са и пример за смелост във военни ситуации. Като съпруги и като майки жените всъщност представляват фактор с огромно значение за запазване на цялото общество“, каза Десислава Радева, като отбеляза неимоверните жертви и лишения, които жените полагат, за да се справят с огромните трудности и предизвикателства в името на бъдещето на своите деца и общности. Забележителната устойчивост на жените е най-голямото доказателство за техния потенциал да допринесат за постигането на едно по-добро, по-мирно и по-сигурно бъдеще за нашия свят, посочи още съпругата на българския президент.

Десислава Радева изрази загриженост от нарастващото насилие и конфликти по целия свят и от човешкото страдание, на които ставаме свидетели в момента. „С увеличаването на броя на конфликтите, нараства и тревогата за влошаващата се сигурност и безопасност за жените в света, тъй като въоръжените сблъсъци имат непропорционален негативен ефект именно върху тях“, заяви Десислава Радева. Тя отбеляза, че насърчаването на ефективното участие на жените в усилията за постигане на мир е приоритет за ООН и изтъкна значението на резолюция 1325, приета единодушно от Съвета за сигурност на ООН през 2000 г., относно жените, мира и сигурността.

Според доклад на ООН, повече от 600 милиона жени и момичета са живели в засегнати от конфликти държави през 2022 г., което е с 50 процента увеличение в сравнение с 2017 г.

pik.bg

Прочетете още:

Не народ, а мърша! Столичната община премахва руски знамена, поставени на стълбове