Какво да направите, ако воланът започне да тресе в движение

Волан.

Илюстративна снимка.

Много шофьори са се сблъскали със ситуация, при която, докато колата се движи, воланът започва да се тресе, усещат се тласъци при спиране, а педалът на спирачката вибрира силно. При по-неопитните водачи в такива случаи често се стига до инцидент на пътя и затова е нужно те да знаят как де реагират в в такава ситуация.

Първата причина за подобно тресене е лошо състояние на спирачките на автомобила, което не е било забелязано от неговия собственик. Части от спирачната система могат да бъдат толкова износени, че металната основа на накладката да започне да надрасква спирачния диск.

Ако усетите усещане трептене във волана, особено при спиране, това вероятно се дължи на износени и деформирани спирачни дискове. В същото време те може да изглеждат страхотно отвън, но вътре ще бъдат намерени дълбоки канали, които причиняват вибрации. Проблемът се решава само със смяна на увредените детайли.

Заклинване на буталото на спирачния цилиндър поради мръсотия по водачите също може да доведе до неравномерно спиране. Решението тук е просто: почистете и смажете спирачните механизми. В по-сложни случаи може да се наложи смяна на спирачния цилиндър или дори на целия апарат.

Трябва да се отбележи, че дори автоматичната скоростна кутия може да причини тресене в движение. Проверката е проста – запалете колата бавно, без да натискате педала на спирачката. Ако тя потрепва, има причина за безпокойство. В този случай е по-добре да не отлагате ремонта.

Тресенето на волана може също да се дължи на дисбаланс на едно от колелата, дефектни лагери на колелата, спукана гума или изкривена джанта.

actualno.com

Прочетете още:

Гагарин търсил контакт с Ванга два пъти заради НЛО! Готвен е атентат при визитата му в България