Кой е „градът на халвата“ у нас – само хората над 50 г. знаят!

Халва.

Илюстративна снимка.

Днес ще ви разкажем историята на едно вкусно изкушение – халвата. Ще разберете как тя се е наложила по нашите земи и се превръща в истински символ за един български град. За повече информация на темата, прочетете следващите редове.

Историята на халвата по нашите земи
Приема се, че халвата е била създадена в древна Персия и след това постепенно се разпространява в Близкия изток. Тя стига до Източна Европа, следвайки възхода на Османската империя през XIV, XV и XVI век. По нашите земи се смята, че това сладко изкушение започва да се налага чак през XVI век. Така поне пишат пътешественици, които са преминавали през българските земи.

Яхнаджийници и бозаджийници
Интересното е, че османските власти явно се опитват да популяризират това сладко изкушение, като държат цената ниска и достъпна за населението. Затова в почти всички градове има майстори по халва, които освен халва приготвят и боза. Това довежда до изразът „халваджия за бозаджия“, защото първоначално двете лакомства се произвеждали от едни и същи хора и едното изделение подпомагало консумацията за другото.

Кой е градът на халвата в България
Отговорът на въпроса е град Ябланица. Интересно е, че популярността на града като столица на халвата настъпва много след Освобождението и е свързана с един конкретен човек – Иван Стефанов Богоев, известен като Иван Сладкаря. Той е родом от Прилеп(Македония), където усвоява умението за изработване на сладки деликатеси като халва, локум и различни бонбони. След опити да започне собствен бизнес в София в началото на XX век. Той се оказва неуспешен и той се мести из няколко населени места, като най-накрая се установява в Ябланица около 1930 година. Тук Иван Богоев не само продължава да развива сладкарските си умения, но и добавя към асортимента си местното бяло ябланишко сладко, което прославя и развива. Бизнесът му процъфтява в Ябланица, където той успява да си създаде сериозна популярност.

Кога се появява популярността на Ябланската халва
Това се случва по-късно. Ябланица е една от първите важни спирки по автобусния маршрут между София и Варна. След промените през 1944 г., местните власти решават, че не бива да прекратяват производството на халва в Ябланица, а по-добре да го преобразуват в държавно. По този начин се стъпва върху разработената основа от Иван Богоев и към него се добавя подходящото местоположение на Ябланица. По този начин, градът става задължителна спирка за всички пътуващи между Варна и София и става известен като „градът на халвата“. Нещо, което нашите читатели над 50 години със сигурност си спомнят много добре!

actualno.com

Прочетете още:

Гагарин търсил контакт с Ванга два пъти заради НЛО! Готвен е атентат при визитата му в България