Димитър Ганев: Меморандумът беше хазартен ход. На избори ГЕРБ ще запази актива си, а при ПП-ДБ ще има отлив

Димитър Ганев

снимка: БГНЕС

„Не съм сигурен, че коалиционният модел се харесва прекалено много на хората. Съюзите в миналото не бяха популярни. Сегашната сглобка тръгна без никакъв ентусиазъм като подкрепа. Сега тя е около 20% – колкото в трудните периоди на тройната коалиция, на кабинета на Орешарски, правителството на Костов, дори на Виденов. Ако продължат така нещата, или имаме и следващо такова правителство, не изключвам обществото отново да поиска месиански модел. Да инсталира поредния спасител – не в мащаб като при Сакскокбурготтски и Борисов, но по-голям, отколкото при Трифонов и Петков“.

Това коментира пред „Сега“ политологът Димитър Ганев.

Той уточнява, че над 90% от електората на ПП-ДБ подкрепя правителството, но самият електорат намаля с около 1/3 от вота през април 2023 г.

„Немалка част от техните избиратели бяха мотивирани от анти-ГЕРБ реториката. При осезаемо електорално разместване, например ГЕРБ да задържи подкрепата от април 2023 г., а на ПП-ДБ да спадне, може да настъпи разместване вътре в коалицията, нов баланс помежду им. Но това в никакъв случай не значи падане на самата власт. Нито една от управляващите формации няма интерес от предсрочни избори. Нито една от тях няма да спечели по-висок резултат. Нито една няма вариант за алтернативно партньорство. Трето, както споменах, ами ако на новите избори се яви нов субект? Сметката ще излезе без кръчмар“, казва анализаторът от „Тренд“.

Но уточнява, че има разлика между „Никой няма интерес от избори“ и „Няма да има избори“.

Димитър Ганев смята, че с меморандума на ПП-ДБ се прави опит за преговори преди ротацията.

„Бих нарекъл меморандума документ с изненадващ характер – съдържанието му е максималното, което ПП-ДБ може да поиска – с цел да получи част от него. Но се получава голямо напрежение, което не се контролира. Изричат се тежки думи. Меморандумът в крайна сметка е хазартен ход. Защото ако сте стигне до избори, ГЕРБ вероятно ще запази актива си от април 2023 г. ДПС – също. При ПП-ДБ ще има отлив. Ще трябва отново трите, или поне ПП-ДБ и ГЕРБ, да седнат на преговори. Но тежестта на ПП-ДБ ще е несравнимо по-малка. А ГЕРБ са в правото да недоволстват. ПП-ДБ предлагат да се дели властта 50 на 50 от сегашния момент нататък като база. Но сегашният момент е 90% контрол на ПП-ДБ върху изпълнителната власт. Какво остава да се дели? ГЕРБ контрират – добре, нека 50 на 50, но не от този момент нататък, а по принцип“, обяснява той.

Според Димитър Ганев, без съмнение ГЕРБ са в по-силната позиция и за 9 месеца са постигнали основната си цел – излязоха от политическата изолация, затвориха разделението „статукво-промяна“, станаха легитимен партньор.

„Борисов може да си позволи по-съществен натиск върху ПП-ДБ, да върви по ръба на скалата  – дори и да скочи в изборите. Предложението за коалиционно споразумение е логична стъпка. Негативите на партньорството с  ПП-ДБ вече са консумирани – по-добре е да има ясно разписан механизъм за взимане на решение и програма за управление. На финала вероятно ще се постигне консенсус, но едва ли някой има идея как ще изглежда той“, прогнозира политологът.

tribune.bg

Прочетете още:

България подписа ключов документ с ЕК за управление на миграцията и границите