Над 90% от мастилата за татуировки съдържат химикали, които причиняват увреждане на органи

татуирана жена

снимка: Pixabay

Проучване показва, че повече от девет от десет души, които си правят татуировки, несъзнателно се излагат на химикали, които причиняват увреждане на органите, пише Мейл онлайн.

Тестове на 54 проби мастило показват, че 45 от тях съдържат съединения, които не са посочени на етикета.

„Това е първото проучване, което изрично разглежда мастилата, и вероятно е най-изчерпателното, защото се спира точно на пигментите“, каза д-р Джон Шверк, химик от университета в Бингхемптън, който е ръководител на изследването.

Най-често срещаното вредно вещество е полиетиленгликол – съединение, което е свързано с увреждане на органи, включително некроза в бъбреците.

Сред другите съединения са вид антибиотик и 2-феноксиетанол, който се свързва с дисфункция на нервната система при бебета.

Управлението за контрол над хранителните продукти и лекарствата на САЩ (FDA) ще започне да регулира мастилата за татуировки през следващите месеци, след като гласуването в Конгреса в края на 2022 г. му даде правомощия за това. Законодателите взеха решение за промяната след множество съобщения за заболявания, причинени от замърсявания чрез татуировки.

В проучването, публикувано в списание Analytical Chemistry, учените са събрали проби от мастило от девет производители. След това съставките, открити при тестовете, са сравнени с тези, посочени на етикетите на мастилата, за да се разкрият несъответствията.

Полиетиленгликолът, открит в мастилата, може да се използва в татуировките като сгъстяващ агент, което улеснява нанасянето им. Той се използва и в други продукти, като например в продукти за измиване на тялото, фондьотен и дори в лак за коса.

2-феноксиетанол, който също е открит в някои от мастилата, може да бъде добавен като консервант, предполагат експертите, тъй като спира развитието на микроби в мастилото след отваряне на бутилката.

Мастилата за татуировки, внасяни в тялото от татуистите, могат да бъдат абсорбирани от макрофаги – вид бели кръвни клетки, които задържат мастилото в кожата и така поддържат татуировката на място. Но в някои случаи е възможно примеси да попаднат в кръвния поток и да се разпространят по цялото тяло, което повишава риска от нежелани странични ефекти, като например увреждане на органи.

Дерматолозите и преди са предупреждавали за татуировките, като са казвали, че те затрудняват откриването на рак на кожата и съдържат примеси, които могат да повишат риска от усложнения.

Д-р Шверк заяви: „Надяваме се производителите да приемат това като възможност за преоценка на процесите си, а художниците и клиентите да го приемат като възможност да настояват за по-добро етикетиране и производство на материалите за татуировки“.

bta.bg

Прочетете още:

Лейди Гага вдига сватба?