За първи път от месец: Цените на повечето основни храни спадат

Пазарски колички.

За първи път от месец насам – спад в цените на повечето основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната. Това отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Понижението е регистрирано през цялата изминала седмица.

Според търговци от борсата в Първенец има поевтиняване само на някои от продуктите и това е моментно. „С наближаването на пролетта излиза повече оранжерийна продукция, но няма трайна тенденция на спад на цените”, обясни изпълнителният директор на борсата Илия Гатев.

„Марулите вече са под 1 лев – около 70-80 стотинки. Краставиците са от 3,20 до 4 лева, като миналата година по това време. Имаме и внос от Гърция, който подбива цените и ги сваля надолу. Доматите са малко по-скъпи, розовите са над 4,50 лева. Там също има внос, който е между 50 стотинки и лев по-евтин. Цената на картофите е реална, защото няма пресни”, каза още той.

„При цитрусите няма сериозна промяна, само лимоните са с по-ниска стойност – около 1,50 лева. Това се дължи на голямото производство в Турция. Има обаче недостиг на стар картоф, защото произведеното количество вече е изкупено”, посочи Гатев.

От nova.bg

Прочетете още:

Появи се нов смъртоносен вирус от прилепи!