Марокански ягоди с хепатит А хванаха на пазара в Испания

ВАРНА новини лого

Снимка puls.bg

От испанската система за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) съобщиха за наличието на хепатит А, открит в ягоди, внесени в страната от Мароко. В изявлението се казва, че „наличието на този вирус е сериозен риск“ за здравето на хората, съобщава БНР.

Ягодите са влезли в Испания през пристанището на Алхесирас (Кадис) на 19 февруари, но според вносителите не са достигнали до крайния потребител.

В изявление до медиите се казва, че става въпрос за 1 500 килограма, които не са пуснати на пазара, тъй като купувачът който ги е закупил в крайна сметка ги е оставил да се развалят.

Заради неправдоподобната според медиите версия регионалният премиер на Андалусия Хуанма Морено обяви, че местната власт започва проверка, която ще установи дали ягодите са били консумирани или не.

Той поиска централното правителство на Педро Санчес да „разгледа“ действащите протоколи за внос на стоки извън ЕС и да затегне митническия контрол.

От Асоциацията на фермерите във Валенсия, която подкрепя протестите на земеделските производители, също поискаха от Мадрид и Брюксел спешни промени в начинът, по който се проверяват храните, които се внасят от трети страни. Те призоваха министъра на земеделието Луис Планас да поиска обяснения от мароканското правителство за случая и да даде гаранции, че това няма да се повтори.

Междувременно председателят на Испанската асоциация за изследване на черния дроб (AEEH) Мануел Ромеро посочи, че повечето испанци не са ваксинирани срещу хепатит А и ги призова да го направят, тъй като са възможни тежки последици за здравето при евентуална зараза.

От tribune.bg

Прочетете още:

Хотел в Сингапур плаща обезщетение, ако почивката ви се развали заради лошо време