Лично мнение: Физикохимик ли?! Ама де-де…

Долу Николай Денков.

Колаж от снимки от "Фейсбук"

Не знам защо когато реша да напиша нещо за „Продължаваме промяната“ и техните кадри, в съзнанието ми се появяват маса нецензурни думи, както и крилати цитати от Алеко Константинов.

Няма да мърся интернет-пространството с определения за „шарлатаните“ (ако използваме президентската лексика за ПП), но пък не мога да пренебрегна спомени от студентските си години. Когато в Шуменския университет изучавах химия, сблъсквайки се още тогава с „етиката“ на преподавателите по физикохимия и строеж на веществото.

Ще направя лиричното отклонение, че като магистър по „Органична химия“ завърших с успех над много добър (5), получавах стипендия по успех – независимо от неутолимите усилия на някои преподаватели да провалят следването на своите студенти. Не само моето – на много от тях!

И така, трети курс – изпит от зимен семестър по физикохимия част първа. Препитването не е с теглене на въпроси, а тест. Примерно за 100 т., при постигнати 50 т. се пише тройка, при 65 т. – четворка, при 80 т. – петица – над 95 т. – пълна шестица.

С голям кеф сдавам изпита за над 90 т., разчитайки на минимум кръгла петица и нещо отгоре по една от най-тежките дисциплини. Но какво научавам, преподавателката (нека да не й споменаваме името) оценила писмената ми работа на 4,50! Тестът изведнъж рипнал до 115 т. и моят бал позволявал именно такава оценка.

Вдигнах невероятен скандал, ректор (Бог да го прости проф. Тотю Тотев), Академически съвет, оплаквания… Нямаше съществен резултат, само в края на спомената година съпругата ми беше „на косъм“ от прекъсване заради същата преподавателка-физикохимик. Не й стигна 1 т. да прескочи, изпитът беше „зачот“ и там трябваше твърда четворка за преминаване.

Продължих да се заяждам с учителското тяло, за нещастие на „гл. ас. по измамите“ бях приет в края на споменатия трети курс за член на Академическия съвет от квотата на Студентския съвет и „мазно“ съпругата ми беше допусната условно да продължи следването си. Моите мъки продължиха обаче с физикохимия част втора, както и с „Колоидна химия“. И там постановката беше същата – обявява се тест за 100 т., който при писането на оценка рипа до 120 – 150 т. и балът се оказва такъв, какъвто иска преподавателката.

Подобно долно отношение не е изненада в системата на висшето образование в определени специалности. Неслучайно споменах физикохимията – именно академик по тази дисциплина се води одумваният от цяла България премиер в оставка Николай Денков.

За 9 месеца докато му гледам очилатата физиономия си спомних най-смелите попържания към неговата дисциплина, а и нещо повече.

Че така… Физикохимик ли?!

Оставка и никога повече да не се връща!

Борис Проданов*, „ВАРНА новини“


* – неуспял магистър химик-органик, неизвестно доколко успял за над 25 г. в журналистиката.


Прочетете още:

Нямало мигрантска криза, Путин си измисля… Химикът смята българите за идиоти

Гръм в Мрежата: Мишоците Денков и Илиев блажат от славата на златните ни шахматистки!