В Китай е открит скиптър на 6300 години

ВАРНА новини лого

снимка: gettyimages

В гробница на 6300 години в източната китайска провинция Цзянсу археолози са открили голям каменен „юе“ – церемониален артефакт, подобен на брадва, предаде Синхуа.

Артефактът, за който се смята, че е най-големият добре запазен праисторически каменен „юе“, намиран в Китай, е открит наскоро в местността Сансинцун в град Чанчжоу.

Смята се, че „юе“ е възникнал като оръжие, но по-късно е бил по-често използван в ритуали като церемониална брадва през бронзовата епоха.

Каменното оръжие е широко около 36 см, има голям отвор в центъра и няма следи от употреба. То е било поставено до главата на мъжа, погребан в гробницата, която е забележимо по-голяма от другите в района.

„Това навежда на мисълта, че преди повече от 6000 години някои „юе“ вече не са били използвани като инструмент, а са се превърнали в символ на личен статус или власт“, каза Ли Моран, изследовател от Института по археология към Китайската академия за обществени науки, който ръководи разкопките на обекта.

Притежателят на гробницата е бил погребан с каменен котел, каменен нож и повече от 20 долни челюстни кости от домашни прасета, а до кръста му бил поставен друг каменен „юе“.

„Използването на каменния „юе“ като скиптър и ритуален предмет показва, че населението е започнало да се разслоява“, казва Ли и добавя, че откритието е от полза за изучаването на най-ранната структура на властта в Китай и нейната еволюция.

Открит за първи път през 1993 г., неолитният обект в Сансинцун разкрива много костни артефакти, каменни инструменти и изделия от нефрит при кръга  разкопки, който започва през април 2023 г.

bta.bg

Прочетете още:

Първят кораб с помощи за Газа отплава от Кипър