ПП-ДБ към Радев: Оттеглете указа за гласуване на кабинет

ПП-ДБ

снимка: БГНЕС

Свидетели сме на безпрецедентна подмяна в българската конституционна и политическа история, заявиха от ПП-ДБ на пресконференция. От коалицията призовават президента Радев да оттегли указа си за гласуване на предложения от Мария Габриел кабинет.

Премиерът в оставка Николай Денков заяви, че предложеният по-рано днес състав не е съгласуван с преговорния екип на ПП-ДБ, както и че голяма част от предложените хора, включително и той, не са дали съгласие да бъдат министри.

„Не искам да бъда номиниран в състава на този кабинет. Няма съгласие и по текста на споразумението. Да, то беше обсъждано, но останаха спорни текстове. Именно заради това единственият подпис, който ще видите под него, е на Мария Габриел, няма подписи от ПП-ДБ. Няма решение на нашите колективни органи, че бихме могли да се включим такъв състав на МС или да се подпише под такова споразумение“.

Всички тези месеци имам базово доверие на Мария Габриел, но днес то беше безвъзвратно загубено, посочи съпредседателят на ПП Кирил Петков.

„Те се поддаде на натиска на г-н Борисов. Предполагам, че и на натиска на г-н Пеевски. Тя днес показа, че няма качествата да бъде премиер. За да бъдеш премиер трябва да имаш базов интегритет, трябва да имаш смелост, лидерски умения и да не се навеждаш. Жал ми е за нея. За г-н Борисов ме е срам. Защото всички тези дни той не се появи нито за миг. Той използва четири жени, криейки се зад тях, защото нямаше мъжеството да застане на масата и да каже, че не може да приеме този кабинет“.

За Борисов той допълни с поговорка, че „вълкът козината си мени, но нравът не“.

„Днес г-н Борисов избра може би своите страхове, зависимости или дружба с Пеевски пред България“.

Атанас Атанасов отправи два призива. Първият – към президента – да оттегли указа, с който предлага на Народното събрание да гласува кабинет.

„Г-н президент, половината от хората, които са посочени от вас като кандидати за министри ,не са съгласни с това. Има риск да нарушите Конституцията, оттеглете си указа“

Вторият му призив бе към председателя на парламента Росен Желязков (който е номиниран за новия кабинет) – ако указът не бъде оттеглен, точката да не се включва в дневния ред на парламента.

„Към председателя на НС – аз съм човекът, който беше автор на слогана „Да възстановим парламентарната република. Висшият орган на държавната власт е парламента, така че, г-н председател, не включвайте в дневния ред на НС точка за избор на кабинета, защото това е скандал и нарушение на Конституцията“.

Асен Василев

„Свидетели сме на една от най-големите фалшификации в съвременната българска политика. Такова нещо не се е случвало. Да бъда вписан като министър в кабинет без да е взето моето съгласие, без да съм видял останалите участници в кабинета“.

„Това е акт или на наглост или на безрадостност или на безобразие, което нито един премиер на тази държава не може да си го позволи“.

„Г-жа Габриел говори изключително красиво при президента. Видяхме монолог. Вместо красивите думи от Европа, които току що прочетох видяхме селски тарикатлъци“.

„Това е абсолютно безобразие и поругаване на всичко, за което ние се борим. Габриел вече не е част от решението, а е част от проблем. Може би най-новото и красиво лице на мафията в България“.

bntnews.bg

Прочетете още:

Христо Иванов и Мария Габриел единствени сложили подписи под коалиционното споразумение