Пилешка запеканка с броколи и карфиол в сос с моцарела
Необходими продукти:
пилешко месо – 500 г филе или от бут
карфиол – 250 г
броколи – 250 г
сметана – 300 мл готварска
сирене – 150 г Моцарела
яйца – 2 бр.
черен пипер – 1 ч.л. смлян
чесън – 1 скилидка
сол – на вкус
червен пипер – 1 ч.л.
Начин на приготвяне:
Измийте карфиола и броколите, разделете на средно големи съцветия. В тенджера налейте литър вода, добавете щипка сол и поставете на котлона да заври.
Пуснете зелевите съцветия във врящата вода за 1-2 минути, прецедете в гевгир и ги поставете в купа с ледена вода (вода с повечко кубчета лед в нея), за да спрете процесът на варене.
В тавата, в която ще печете запеканката, поставете нарязаното на малки хапки пилешко месо овкусено с черния пипер. Поставете тавата в предварително нагрята на 200 °C фурна и печете, докато месото промени цвета си и пусне сока си. Прецедете сока и оставете да се охлади.
В купа налейте сметаната и добавете настърганата моцарела, яйцата, ситно нарязаната скилидка чесън, червения пипер, охладения сок на месото и сол на вкус, разбъркайте на еднородна смес.
Разпределете равномерно месото в тавата, подредете шахматно зелевите съцветия и залейте с кремообразния сос. Завийте тавата с фолио и я поставете в предварително нагрята на 200 °C фурна и печете за 30 минути. Премахнете фолиото и оставете пилешката запеканка да се запече на същите градуси за около 8-10 минути, до златисто кафяв загар.
Вкусна пилешка запеканка с броколи и карфиол в сос с моцарела – с много сочно месо, а карфиолът и броколите крехки, обгърнати с кремообразен сос от моцарела.
Добър апетит!
От gotvach.bg
Прочетете още: