Пилешка запеканка с броколи и карфиол в сос с моцарела

ВАРНА новини лого

Необходими продукти:

пилешко месо – 500 г филе или от бут

карфиол – 250 г

броколи – 250 г

сметана – 300 мл готварска

сирене – 150 г Моцарела

яйца – 2 бр.

черен пипер – 1 ч.л. смлян

чесън – 1 скилидка

сол – на вкус

червен пипер – 1 ч.л.

Начин на приготвяне:

Измийте карфиола и броколите, разделете на средно големи съцветия. В тенджера налейте литър вода, добавете щипка сол и поставете на котлона да заври.

Пуснете зелевите съцветия във врящата вода за 1-2 минути, прецедете в гевгир и ги поставете в купа с ледена вода (вода с повечко кубчета лед в нея), за да спрете процесът на варене.

В тавата, в която ще печете запеканката, поставете нарязаното на малки хапки пилешко месо овкусено с черния пипер. Поставете тавата в предварително нагрята на 200 °C фурна и печете, докато месото промени цвета си и пусне сока си. Прецедете сока и оставете да се охлади.

В купа налейте сметаната и добавете настърганата моцарела, яйцата, ситно нарязаната скилидка чесън, червения пипер, охладения сок на месото и сол на вкус, разбъркайте на еднородна смес.

Разпределете равномерно месото в тавата, подредете шахматно зелевите съцветия и залейте с кремообразния сос. Завийте тавата с фолио и я поставете в предварително нагрята на 200 °C фурна и печете за 30 минути. Премахнете фолиото и оставете пилешката запеканка да се запече на същите градуси за около 8-10 минути, до златисто кафяв загар.

Вкусна пилешка запеканка с броколи и карфиол в сос с моцарела – с много сочно месо, а карфиолът и броколите крехки, обгърнати с кремообразен сос от моцарела.

Добър апетит!

От gotvach.bg

Прочетете още:

Спанак с ориз и сушени домати

Пухкав лимонов кекс с кисело мляко

Бобен тарт с бекон и зеленчуци