145 г. от обявяването на София за столица

София

Снимка: Труд

Столичната община отбелязва 145 години от обявяването на София за столица на България.

На 3 април – 22 март по стар стил – през 1879 година Учредителното събрание във Велико Търново избира за столица на Княжество България град София. Предложението е на професор Марин Дринов – историк, учен и държавник.

Празникът ще бъде отбелязан с изложби, концерти, исторически маршрути и филмов фестивал.

Сградите на ул. „Московска“ №33 и ул. “Париж“ №1 отварят врати за посещения.

От 1 до 14 април в Галерия на открито в парка пред НДК (до кино „Кабана“) е представена изложбата с илюстрациите към книгата „Моята София и други образи“.

От 11.30 ч. в градина „Кристал“ ще бъде открита изложба, посветена на един от символите на града, залегнал и в герба – планината Витоша. В 12.00 часа Софийският духов оркестър ще изнесе концерт.

С вход свободен столичани и гостите на града ще могат да разгледат експозициите в Софийската градска художествена галерия и филиалите й – галерия музей „Дечко Узунов“ и галерия „Васка Емануилова“.

Регионалният исторически музей – София също ще отвори безплатно врати за постоянната експозиция и временните изложби в сградата на площад „Бански“ №1.

Безплатно ще могат да се разгледат и археологическите останки под бул. „Княгиня Мария Луиза“ в Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“.

Седемнайсет от станциите на Софийското метро ще бъдат огласени на 3 април от музиката на млади софийски музиканти.

Днес започва тридневен филмов фестивал в кино „Влайкова“, където ще се прожектират документални филми.

БНР

Прочетете още:

До 2027 г. една четвърт от българите ще са над 65-годишна възраст