Главният секретар на МВР разкри причините за оставката, не споменава за натиск

Главният секретар на МВР Живко Коцев.

Главният секретар на МВР Живко Коцев. Кадър Нова тв

През последните седмици мислих сериозно дали да прекратя професионалния си път в системата на МВР. Направих равносметка на постигнатото, успехите и несгодите. Прецених, че съм вложил достатъчно сили и енергия в работата в услуга на обществото.

Това съобщи внезапно подалият оставка главен секретар на МВР Живко Коцев във връзка с решението си да напусне системата.

По-рано премиерът в оставка Николай Денков заяви, че има информация, че Живко Коцев е бил „под сериозен натиск от страна на министъра на вътрешните работи“. „От месеци ми е казвал, че има натиск да напусне, тъй като не може да работи с Калин Стоянов. Когато в една институция хората не могат да работят в екип, положението става много трудно“, добави Денков.

Малко по-късно Калин Стоянов отхвърли тези твърдения.

Ето и обяснението на самия Коцев:

„Скъпи колеги, обръщам се към вас с цялото си уважение и за да предотвратя излишни спекулации и внушения спрямо мен и Министерството на вътрешните работи. През последните седмици мислих сериозно дали да прекратя професионалния си път в системата на МВР. Направих равносметка на постигнатото, успехите и несгодите. Прецених, че съм вложил достатъчно сили и енергия в работата в услуга на обществото. За мен върховенството на Закона, спазването на реда и правилата са кауза, която трябва да припознае всеки служител в правоохранителната система. Професионалната ми биография до момента е свързана изцяло с МВР. В този смисъл решението ми е трудно. В същото време е лесно, защото изцяло почива на вътрешното ми убеждение. Ще продължа реализацията си в друга сфера на обществения живот. На хилядите достойни полицаи, пожарникари и спасители благодаря от цялото си сърце за дългогодишната ни съвместна работа. Знам колко е трудно в сложна обстановка да запазите мотивацията и енергията си. Пожелавам ви здраве, смелост и решителност. Поклон пред ежедневния ви неуморен труд! Нека успехът винаги съпътства всички настоящи и бъдещи служители на МВР!“

Живко Коцев пое поста през септември 2023 г. на мястото на Петър Тодоров. До назначаването му се стигна след седмици на напрежение между държавния глава Румен Радев и правителството на акад. Николай Денков.

Източник: DarikNews

Прочетете още:

От ПИК! Ето кой сменя Асен като финансист №1. Калин Стоянов остава